måndag 6 juli 2009

Skydd, trygghet, frihet

Jag har tidigare tipsat om boken "Vägen till Ekonomisk frihet" och tänkte nu skriva lite mer ingående om vad författaren förespråkar. Jag tycker ett kapitel som heter "Ekonomiskt Skydd, Ekonomiskt Trygghet och Ekonomisk Frihet" är väldigt intressant därför kommer jag skriva om det här.

Författaren förespråkar att man ska ha tre stycken delmål i sitt sparande/Investerande.
1.Ekonomiskt Skydd
2. Ekonomimsk trygghet
3. Ekonomisk Frihet

Ekonomiskt Skydd
Med ekonomiskt skydd menar Bodo Schäfer att man alltid ska ha en buffert ifall något oförutsett händer t ex att du blir sjuk och förlorar ditt jobb. "för att känna sig trygg behöver de flesta ett reservkapital på mellan 6-12 månader" står det i boken.
Ekonomiskt skydd är ett kortsiktigt mål, det bör vara ditt nästa mål och ett mål som du måste nå så snabbt som möjligt. Detta är pengar som du med fördel har på ett Sparkonto.

Ekonomisk trygghet
När du har uppnått ditt ekonomiska skydd så har du en trygg känsla av att vara skyddad, du är förberedd på allt oväntat. Nackdelen med det ekonomiska skyddet är att om det uppstår en nödsituation så måste du använda dina pengar. Därför måste du sikta högre och försöka uppnå ekonomisk trygghet. Ekonomisk trygghet innebär kort och gott att du kan leva på dina Aktieutdelningar/räntan på dina pengar. Visst vore det skönt att inte behöva jobba och göra vad du vill här i livet? Ekonomisk trygghet innebär en enorm frihet men om du verkligen vill kunna göra PRECIS vad du vill i livet så behöver du uppnå Ekonomisk Frihet.

Ekonomisk frihet
Ekonomisk frihet innebär att du kan göra precis vad du vill här i livet, pengarna begränsar dig inte. Författaren skriver följande "När du nått Ekonomisk trygghet tar du ut en del av dina pengar och investerar dem för att uppnå din ekonomiska frihet. Här tar du också högre risker. Leta upp kapitalplaceringar med minst 20 eller t om 30 procent. Även om du skulle gå förlust med en placering jämnas det ut med placeringar som gär med vinst".

Alltså; Ditt Ekonomiska skydd placerar du i bankfack
Din Ekonomiska trygghet placerar du i säkra placeringar (ca 12% avkastning)
Din Ekonomiska frihet placerar du i högriskplaceringar (20-30 % avkastning)


Jag vill återigen säga att denna boken är väldigt läsvärd. Den kostar inte mycket och finns att köpa via nätet. En bra investering helt enkelt!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!