tisdag 20 oktober 2009

Köpa silver/guld via tradera dyrt?

Jag har provat att bjuda på lite silver via tradera men blir alltid överbudad. Hur högt över spotpriset tycker ni man skall vara beredd/villig att betala?

http://www.bullionstar.com/graphs/

Via ovanstående länk kan man se det aktuella guld/silverpriset. På tradera brukar auktionerna oftast sluta minst 80-100 kronor över "spotpriset" (stavning?!, heter det spotpris).

Kanske finns det någon här på ekonomibloggarna som brukar köpa ädelmetaller via tradera?

9 kommentarer:

J sa...

Fysiskt och spot är ofta väldigt olika, och just när det gäller silver har de inte ens särskilt mkt med varandra att göra. Det finns ju som bekant mkt mer silver i certifikat än i fysisk form, vilket på sikt lär göra att pappersutfärdarna saknar täckning. Jag går efter de fysiska marknadspriserna och jämför mot dem, kan jag köpa för lägre pris på tradera så har jag kommit undan billigt.

Enklast att jämför mot är väl
www.libertysilver.se (om du går via mig, Herr K eller Cornu får du lite rabatt som måste tas med i jämförelsen) för silver och
www.tavex.se för guld. Sålde själv en tacka på 10 g på tradera häromdan för 2700, både jag och köparen var nöjda med det.

Herr K sa...

Jag är precis på samma linje som J, spotpriser och marknadspriser är väldigt olika. Som J här ovan beskrev så finns det mer certifikat utfärdade än vad som kan levereras, men skulle alla innehavare kräva leverans av fysiskt silver skulle priserna rusa och hela systemet troligen krascha. Pappershandel med silver är alltså på sätt och vis bluff.

Det jag själv kommit fram till är att marknadspriset på silver är ca 100 kr över spotpris. Dessutom får du räkna in kostnaden tillverkaren tar ut för själva framställningen av ditt mynt/tacka. Mynt har högre premie (priset du betalar för framställning/samlarvärde).

Om marknaden betalar ca 100 kr över spotpris...då är priset på silver ca 100 kr över spot, eller hur? Marknaden bestämmer priset.

john sa...

Tack grabbar för era svar!

Jag har inte tänkt på det innan Herr K men precis som du säger är det vi köpare/säljare som bestämmer priset.

Mvh Ekonomisk trygghet

Johan sa...

Är det billigare att köpa guld/silver via tradera? Känns som det är ganska stor risk att man kan bli lurad också?

Är det lönt att jaga på tradera eller bättre att köpa på tavex eller liknande? Hur får man rabatten ni pratade om och hur mycket är den på?

Mvh Johan

J sa...

Johan: Det beror helt på. Ibland, ibland inte. Men om du lägger ett maxbud som inkl frakt är lägre än tex tavex, och vinner med det, så är det billigare. Det är viktigt att göra research, kolla upp säljarens tidigare omdömen, begära rek frakt och ev paypal. Har sett folk som försökt bluffa men generellt är de ganska lätta att genomskåda.

Rabatt på libertysilver får du genom att tex ange rabattkoden som finns på min, herr k's eller cornucopias blogg när du beställer. Rabatten är 1% så man ska köpa en del innan det gör nån märkbar skillnad.

Kim sa...

Ni har säkert hört talas om det innan men ett sett att skaffa silver om man inte har så mycket pengar är silver snowball.

Kolla in sidan och se om det är något för er, var tveksam först men en polare lurade med mig så vi får se hur det går. Här har ni länken.

http://www.silversnowball.com/1904

GuldRobban sa...

Har handlat på både tradera och direkt från antikhandlare, funkar både och ganska hyfsat. Alla kanaler blir oftast runt spot. Ibland under men oftast över.
Det är dock jobbigt att vänta ut en aktion på tradera eller sitta och ringa runt och kolla om det är nån handlare som har något inne
Köpt från
guldcentralen oxå men åkte på moms där, ingen hit direkt
Provade
silver24.se, ok pris lite över spott men ingen moms köpte beggad tackor där men var inne ett par dar sen och det var brist nu
annars är det utlandsidor som gäller...

john sa...

#Guldrobban

Låter intressant det du skriver om utalndssidor, har du något tips på en bra sådan?

Mvh //Ekonomisk trygghet

Alex Delmar sa...

Om du vill köpa silver, Liberty Silver. I tillräcklig stora kvantiteter kan man köpa deras egna mynt utan spread.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!