lördag 9 januari 2010

Silvers Hållbarhet?

Som Ni kanske vet så har jag för en tid sen börjat köpa på mig lite Guld/Silvertackor. Detta mestadels som en hobby men även för att när jag eventuellt säljer tackorna göra mig en liten vinst.
Nu är jag inte extremt påläst vad det gäller dessa två ädelmetaller men vad jag har förstått så är guld mycket mer motståndskraftigt än silver mot slitage såsom Syrekontakt, korrosion m.m...

Frågan är då om det är värt att köpa på sig massa silver om det efter 20 år har blivit såpass slitet och fult att det kanske t om har minskat i värde?

Jag hade gärna hållt mig till Guld men nackdelen är bara att det är så jäkla dyrt att köpa hem =) De flesta silvertackor jag införskaffar kommer inplastade eller i en "plastkåpa", jag tror inte dessa är 100% lufttäta. Finns det något bra sätt att förvara sitt silver på om man vill ha så lite slitage som möjligt?


Det blev en del frågor där, hoppas ni har svar!

Mvh //Ekonomisk trygghet

10 kommentarer:

Herr K sa...

Jag har ju inte ägt silver under så lång tid att det har börjat "förfalla", men jag tror inte du behöver oroa dig.

Behåll det i sin plastförpackning så tror jag det klarar sig utan korrosion under många år.

Nu har jag visserligen ingen uppfattning om hur lång tid korrosionen tar, men jag tror vi snackar ett antal decennier här.

Du kan nog sova gott om natten :)

john sa...

Det låter bra det K! Jag får helt enkelt vänta 20 år och se ;=)

Mvh //Eko trygghet

J sa...

Du kan vara helt lugn. Det är bara guld som slår silver när det gäller motståndskraft mot korrosion och oxidering (silver oxiderar och får ett lager silversulfid på ytan - kan putsas bort). Det enda du ska tänka på är att vara försiktig så du inte repar mynten - då tappar de i värde.

john sa...

#J

Tack för att du lugnar mig =) Då kan jag fortsätta med mina "hobbyinvesteringar" i silver, det var bra det.

Mvh //Ekonomisk trygghet

Linus sa...

Jag har också funderingar på att investera i guld eller silver. Det enda som egentligen hindrar mig just nu är att jag tycker silver verkar vara en bättre investering än guld just nu (historiskt sett stor spread mellan guld och silver-priser just nu), men jag läste nånstans att nyproducerat silver säljs med 25% moms. Detta medan nyproducerat guld säljs momsfritt (?). Var köper du ditt silver samt betalar du moms på det, det känns ju tråkigt om det först krävs 30% värdestegring bara för att täcka momskostnaden.

Herr K sa...

Linus: det där kan jag svara på. Guld är som du säger helt momsbefriat (troligen för att det delvis betraktas som valuta), medan nyproducerat silver är momsbeskattat.

Visst är det lite surt att betala 25% extra jämfört med "begagnat" silver, men du kan ju titta på t ex Tradera där det är billigare. Dock är det inget ovanligt att silver där säljs för strax under marknadspriset inkl moms.

Linus sa...

Okej, så rent hypotetiskt nu om jag köpte en ny silvertacka med 25% moms och sålde den på Tradera direkt skulle jag med lite tur inte förlora hela momsen på det. Intressant.

Jag ska läsa på lite mer innan jag gör någon investering i guld eller silver, men det kan hända att det blir köp senare i år. Jag vill ha en rejäl silvertacka som bokstöd i bokhyllan! ;)

Herr K sa...

Linus: Precis så, men förhoppningsvis har även silverpriset stigit när du väl skall sälja och göra förtjänst på affären. Dock skulle jag rekommendera att du sitta på silverinnehavet i några år, eftersom det inte är några snabba vinster som gäller.

Passar på att göra lite reklam oxå :P
Om du bestämmer dig för att handla från Liberty Silver så kan du använda min rabattkod på min blogg. Fördelen med Liberty Silver (momsen till trots) är att de köper tillbaka sina egenpräglade mynt och betalar hyfsat bra för dessa.

Linus sa...

Jag tackar för tipsen!

Alex Delmar sa...

Kan också varmt rekomendera Liberty Silver som handlare... =) Det finns en del rabattkoder där ute men även möjligheten att köpa momsfritt silver från Liberty Silver Estland.

Och oroa dig inte så mycket över utseendet på mynten eller tackorna. Svavlet, som ger de den mörka ytan går lätt att få bort och investeringsmynt handlas för silvervärdet så att så länge du inte verkligen misshandlar mynten eller tackorna är det ingen fara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!