onsdag 27 januari 2010

Utländska Aktieutdelningar Skattefria!?

Jag fick en kommentar på min blogg för några dagar sedan av herr "Strindberg" som löd som följande:

"Många som är illa pålästa. Skatten för de utländska utdelningarna kan du dra av i din deklaration.

Sedan har han citerat dagens industri 12 December 2009

"Kupongskatten kan avräknas mot avkastningsskatten, men det sker inte automatiskt utan måste tas upp i deklarationen under särskilda uppgifter".

Detta kom som en väldigt glad nyhet för mig. Men jag förstår inte riktigt vad Dagens Industri menar med "Kupongskatten kan avräknas mot avkastningsskatten"?

Strindberg eller någon annan som vet mer om detta, jag vore väldigt tacksam om ni förklarade lite mera vad det innebär. Om det nu är så bra att man kan dra av utdelningsskatten i deklarationen så kan man äntligen börja handla Amerikanska och andra utländska aktier utan att behöva förlora 15 % i skatt!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte hur jag ska formulera mig, men gör ett försök.

Om vi bortser från grundavdrag, pensionsavdrag och allt vad det kan heta utan bara talar om Avdrag och Avräkning. Antar 30% skatt på arbete.

Avdrag:
Om du tjänar 1000:- ska du betala 300:- i skatt. Antag att du gör ett AVDRAG (resa till jobbet, t.ex.) på 400:- ska du sedan betala skatt på 1000-400=600:-. Den skatten blir då 200:-.

Avräkning:
Du får 1000:- i utdelning från utlandet. Utlandet vill ha 15%, svenska staten vill ha sina 30%, men det är gjort så att man inte ska behöva betala mer än 30% totalt, så det blir 15% utomlands och 15% i Sverige.
på dom 1000 har min bank redan betalt in 150:-. Staten vill ju först egentligen ha sina 300:-, men då gör man en AVRÄKNING på de 150:- man redan "betalat in".

Kupongskatten är väll de 15% som ska till utlandet och redan är inbetald.

Hoppas du blir lite klokare.

/Erik

J sa...

Mao borde det inte gälla i en KF då?

john sa...

#Anonym

Tack så mycket för svaret, jag förstår lite bättre nu men precis som J skriver så gäller inte detta om man har sina aktier i en KF?

Mvh //Ekonomisk trygghet

Johan sa...

Det gäller i en KF men kanske inte helt lätt att få igenom. Jag tror man måste kontakta sin bank (nordnet eller avanza) och be dem kvitta utdelningsskatten som du tvingats betala till utlandet mot din årliga skatt i KF:en.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!