torsdag 11 februari 2010

1,22 miljoner är allt du behöver

Att återinvestera utdelningnarna man får är ganska självklart om man vill uppnå den sk ränta-på-ränta effekten. Ju längre tiden går och ju större kapital man har desto fortare rullar det på.

Mitt och säkert många andras mål är att kunna återinvestera utdelningarna utan att behöva skjuta till extra pengar från egen ficka. När man uppnått detta mål behöver man inte spara lika aggressivt och kan istället lägga pengarna på annat. Dessutom har man säkrat sin pension och välbefinnande på äldre dagar!

Så hur stort kapital krävs då för att kunna återinvestera utdelningarna varje månad utan att behöva skjuta till extra pengar?

Jag har i mitt exempel nedan räknat med att få ut 5000 kronor i månaden i utdelningar. Detta är enligt mig rekommenderat minimumbelopp om man inte vill förlora alltför mycket pga courtaget (givetvis kan du investera mindre också men det beror som sagt på hur mycket du betalar i courtage). För att förenkla det hela lite har jag inte tagit med inflation i denna beräkning. Direktavkastingen på Utdelningsportföljen har jag beräknat till 5% i genomsnitt.

uträkning: 0,05*1220 000/12= 5083

5 procent av 1220 000kr är 61000. Ta dessa 61 000kr och dela på 12 (månaderna) och du får ut 5083 kr i månaden. Som ni ser blir det 83 kronor över som fördelaktigt kan betala större delen av courtaget!

Jag har en lång väg kvar att vandra för att uppnå denna summan. Men faktiskt så är jag positivt överaskad över hur mycket pengar jag lyckats investera under året. Det går mycket fortare än vad man tror och om några år kommer Ni märka att det faktiskt inte är så långt kvar till den där miljonen. Jag förstår att man inte kan lägga alla sparpengar på utdelningsinvestering (jag själv sparar även till framtida husköp, nöjen etc..) men att lägga undan några tusenlappar varje månad kommer ge dig många tusenlappar tillbaks i framtiden.

Börja spara redan idag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skatten på 30% på utdelningar måste du komma ihåg.....

john sa...

#Anonym

Investerar du i en Kapitalförsäkring betalar du ingen skatt på dina utdelningar (svenska värdepapper). Däremot har jag inte tagit med avgiften som betalas 1gång per år i en kapitalförsäkring (ca 1% av värdet på din dina tillgångar i din KF) i beräkningen.

Mvh //Ekonomisk trygghet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!