måndag 26 april 2010

Lowell Millers Formula

Jag har tidigare tipsat om boken The Single best Investment, som för övrigt är en mycket bra bok om Utdelningsinvestering!

Lowell Miller som har skrivit boken har en egen formula som han förepråkar friskt i boken. Enligt Miller skall man alltid gå efter formulans punkter när man letar efter bolag att investera i.

High quality
+High current dividend
+High growth of dividend

=High total returns

Där har ni formulan. Inte så avancerad men å andra sidan är det bra att bara ha några få punkter att gå efter när man letar efter bolag. På så sätt blir det enklare att sortera ut de bra utdelningsbolagen mot de dåliga.

Att aktien har en hög direktavkastning (high current dividend) är givetvis viktigt när man investerar men vad är då en hög direktavkastning?
Detta är svårt att svara på eftersom allt är relativt men jag personligen anser att direktavkastningen kan kategoriseras på liknande sätt:

1-2% - Låg direktavkastning, uppfyller ej kraven för mig

3-5% - Medel direktavkastning, uppfyller kraven för en investering

5-10% Hög direktavkastning, uppfyller kraven för en investering

10% och uppåt - Väldigt hög direktavkastning, uppfyller kraven för en investering men innebär också en högre risk. Här gäller det att verkligen göra en djup analys av företaget innan man investerar.

För att räkna ut direktavkastningen tar man den årliga utdelningen delat med aktuell aktiekurs.

Exempel:
Bolag: ECONOMIC SAFTEY AB
Utdelning: 12 kr
Aktiekurs 300 kr
12/300= 0,04
Slutsats: Direktavkastningen blir då 4%

Det var lite om direktavkastning och vad man först och främst skall titta efter när man letar efter bra bolag (Enligt Lowell Miller)


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!