söndag 24 oktober 2010

Sparsam, snål eller Girig?

Jag sätter hela tiden delmål som jag försöker uppnå inom en viss tidsperiod, för mig har dessa delmål varit att uppnå 10 tusen, 20 tusen, 30 tusen osv... Detta är för mig en bra sporre som gör att jag fortsätter sätta undan pengar kontinuerligt och dessutom får jag ett mål med mitt sparande som känns rimligt att uppnå. Hade jag siktat på 10 miljoner som förstamål hade jag antagligen tröttnat efter ett tag....

Jag har tänkt lite på vad det är som får oss privatekonomer att fortsätta spara varje månad, är det för sparandets/vår ekonomis skull eller är det girigheten inom oss som medvetet eller omedvetet driver oss att öka vår förmögenhet år efter år?

Jag minns första månaderna när jag börjat mitt "aktieliv", jag satt och tänkte på hur nöjd jag skulle vara när jag fått ihop 50 000kr. När jag väl uppnått den summan var det inte så fantastiskt längre och det kändes faktiskt ganska tomt inombords, istället satte jag upp nya mål och började tänka "tänk när jag uppnått 100 000 kronor, oj vad nöjd och stolt jag kommer vara"

Nu hoppas jag att jag lyckas vara uppe i 100 000 Kronor runt nyår men troligtvis blir det ingen Wow-känsla då heller. Förmodligen blir det som förra gången att jag istället direkt kommer att sätta upp nya högre mål....
Jag förmodar att jag inte är ensam om denna känslan och man kan dra paralleller till andra beroenden om man kan kalla sparande för det. T ex finns det "shopaholics" som är ute efter just jakten på nya klädesplagg hela tiden, när dom väl hittat den där perfekta prada-väskan så är det inte så kul längre och jakten på ett nytt plagg börjar.

Kanske är det så att Gordon har rätt när han säger "Greed is good"?

5 kommentarer:

aktiespartacus sa...

Jag tror att alla ska jaga något. Ingår nog i människans psyke. När dagen inte är en kamp för att finna föda, så skaffar vi "substitut" så vi får kämpa för något annat; pengar, märkeskläder, idrottsresultat et.c alla försöker nå något. :)

john sa...

#aktiespartacus

Det låter vettigt och en bra poäng!
Dock finns det vissa personer som trivs bra med att göra ingenting och bara vara, men som du skriver så ligger det nog i människans natur att jaga/ha mål.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Ekonomiskt Fri sa...

Håller med aktiespartacus!

Många av oss behöver mål att sträva i mot för att utvecklas och för att få motivation till att forsätta.

Alla har ju en dröm att bli någon eller göra något specillt, sen är det från person till person om man väljer att göra något för att uppnå målet eller bara följer med strömen och hoppas på att drömen eller målet kommer til än itsället.

=)

Anonym sa...

Det är aldrig fel att ha pengar på banken, det ger ett självförtroende som inte kan mäatas i pengar. Sen kan man göra av med dem på sånt man verkligen gillar.

Tjäna pengar sa...

Det är inte målet som är det roliga utan resan dit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!