tisdag 31 augusti 2010

HQ - aktien?

Hur ligger det till med HQ-aktien, är den helt borttagen från börsen nu?

Öresund`s kurs ligger idag och pyr på runt 93 Kronor. Danske bank har ny riktkurs på Öresund: 103 Kronor vilket låter vettigt, dock tror jag nog att jag avvaktar och Möjligtvis går in i investmentbolaget om Aktien sjunker under 70 kronor vilket iof inte är speciellt troligt.... Hur som helst så är det tråkigt när sådant här händer och förhoppningsvis ordnar det upp sig snart så att vi alla kan gå vidare, även börsen som helhet....

Miniuppdatering Husbygget

I Fredags förra veckan skickade vi in en ansökan om bygglov, det var mycket papper och ritningar som behövdes och nu är det bara att hålla tummarna för att det går igenom! Jag själv är faktiskt inställd på att vi kommer få avslag på någon punkt, på så sätt blir jag inte lika besviken ifall det händer....

Sen var det det här med oförutsedda kostnader som vi visste skulle dyka upp, redan nu innan vi börjat bygga är vi uppe i ca 8000 kronor i "oplanerade kostnader". En nybyggnadskarta gick på 6000 kronor och idag fick vi ett brev från Samfälligheten att dom hade en årsavgift på 2000 kronor som måste betalas. Det är bara att gilla läget =)

måndag 30 augusti 2010

Måndagsuppdatering

Jag har inte fått gjort så mycket i helgen vad det gäller aktier/hemsidebygge eftersom jag jobbat både Lörd och Sönd, dock har jag inte missat nyheten om att HQ Bank går i graven. Personligen tycker jag det var rätt av FI att sätta stopp för verksamheten men å andra sidan är det väldigt synd om alla småsparare som har investerat i aktien, jag vet inte hur detta påverkar aktiekursen, den kommer gå nedåt men hur långt? Eller tas den bort från börsen helt och hållet?

I går morse registrerade jag faktiskt en .org-domän, lite av ett impulsköp men men det kostade endast 79kr/år så varför inte =)
Jag vet inte riktigt hur det fungerar på google men är det så att .se har förtur framför andra ändelser om man ser till sökningar på sökmotorn, jag menar är det enklare att hamna högt upp på google om man har en .se än en .org?
Nu var det så att man måste uppgradera n.nu till betaltjänsten om man vill kunna koppla ett domän till sina hemsidor så jag kommer antagligen göra klart 2 st sidor till (man får max ha 3st i gratistjänsten) och sedan fundera på om jag skall uppgradera eller ej. Planetsidan ska jag dock inte skaffa någon annan adress till och kommer således att fortsätta försöka SEO-anpassa sidan i den mån det går.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

lördag 28 augusti 2010

Liten Lördagsuppdatering

Jag är hemma en sväng på frukostrasten för att rasta hunden och passar på att uppdatera lite:

Nu har jag lyckats få in lite mer annonser på min sida www.planeter.n.nu och dessutom börjar det ploppa upp mer relevanta annonser vilket känns bra. Jag har ännu inte lyckats få bort ramen från bilden på förstasidan (jag gör säkert något dumt fel) men å andra sidan tycker jag inte den stör speciellt mycket.

Nu gäller det bara att få besökare till sidan och dessutom få den placerad på googles förstasida när man söker på t ex: Planeter, Jupiter, solysystemet etc... Jag vet inte riktigt hur man gör detta men det finns en guide på n.nu som jag skall kika vidare på när jag har tid. Dessutom känns det könt att ha bloggkollegor ( G M K ) att fråga om jag fastnar på någon punkt =)

För övrigt så började börsen gå + igår och även amerikanska börsen stängde på + så jag tror vi får se ett stigande index någon månad framöver.

Optimalt vore det om börsen fortsatte stiga tills slutet av året då man kan sälja av vissa innehav och ta ut likvida medel ifrån Kapitalförsäkringen.

torsdag 26 augusti 2010

BETA-test av min första SEO hemsida

Jag är nu nästan helt klar med min första inforamtionssida och tänkte smyglansera den här idag för att få lite feedback och hjälp. Ju längre in i projektet jag kom misstänkte jag att det blir svårt att få fram relevanta annonser inom detta området, men hur som helst så har jag gjort min första "SEOsida" nu och det kan bara bli bättre framöver =)

PLANETER.NU

Där har Ni sidan, kom gärna med tips, ideèr, ris, ros etc...

Det finns några saker jag skulle vilja åtgärda med sidan men vet inte riktigt hur:

- Få bort ramen kring bilden på förstasidan

- Mer mellanrum mellan "kontakta" och den vertikala Googleannonsen på högersidan

- Få in en till Googleannons längt upp på sidan någonstans. Jag vet inte riktigt hur jag skall få till detta...

- Få in enbart releventa annonser. Kanske jag måste söka mig till andra annonsörer förutom google?

tisdag 24 augusti 2010

Uppdatering min Högriskportfölj

Det var riktigt längesedan jag skrev något om hur det går för min högriskportfölj så jag tycker det är dags för en liten uppdatering:

Först och främst så kan jag skriva att det inte är några stora summor jag har investerat i denna portfölj eftersom jag ser det mer som läromedel/läropengar, vi pratar om högst någon tusenlapp... Dock är det procenten som jag tycker är roligast att räkna på dvs hur många procents avkastning jag lyckas få, å andra sidan hade jag inte gråtit om jag blivit rik på köpet =)

Botnia Exploration +157%

Petrogrand -21%

Starbreeze -46%

Botnia Exploration
Ja som ni ser har denna aktie ökat med hela 157 % sedan inköp. Jag är inte helt hundra på varför det skjutit i höjden på men om man läser nyheterna på deras hemsida ser man att dom hitta "guldfyndigheter" vilket troligtvis är orsaken till ökningen. Kanske hade det HÄR klippet en god effekt på aktiekursen också =)
Den stora frågan nu är, skall jag sälja eller sitta kvar på aktierna?

Petrogrand AB
Vid första anblick såg jag att aktien hade ökat med 7 900 000%, detta berodde dock på en sk omvänd split dvs 100 aktier har blivit ihopslagna till 1 aktie, efter en justering av GAV-kursen landade jag som sagt på -21%. Jag har svårt att hitta nyheter om pågående projekt m.m.. men tillsvidare kommer jag sitta kvar i denna aktie

Starbreeze
Datorspelsutvecklare som jag ägt aktier av i över ett år nu. Även detta företag är svårt att hitta nyheter om. Jag läste på nån blogg (tror det var börssnack) att EA (som starbreeze utvecklar för) har släppt lite på tyglarna och givit Star mer frihet att jobba med mjukvaran, dessutom skall företaget vara långt framkomna med det kommande spelet "Project Redlime". Jag sitter tillsvidare kvar i denna aktie.

Det var det hela, lite kul hade det varit att sälja av dessa högriskare och försöka mig på att dagshandla med BullX4 när tillfälle ges, dock tror jag att iaf Starbreeze har potential att öka inom en snar framtid, Petrogrand är jag lite mer skeptisk till....

måndag 23 augusti 2010

Måndag Morgon

Äntligen Måndag morgon, det finns inget roligare än at gå till jobbet första dagen i veckan...

Helgen har spenderats i en Storstad på västkusten, för att vara mer specifik i ett hotell nära Sveriges största Nöjespark, jag hade tänkt slänga upp en bild men Mobilen ville inte hitta datorn via bluetooth, det är för tidigt för sladdar känner jag...

Jag hoppas att kunna lansera min första Informationssida redan nu i veckan, den kommer antagligen inte vara helt färdigställd men i så pass bra skick att jag vågar visa upp den...
Tanken är att denna sida skall ge mig passiva inkomster i form av reklamintäkter och om jag fortsätter och gör MÅNGA sådana hemsidor inom olika kategorier kanske jag en dag slipper gå upp tidigt varje Måndag morgon =)

Nja helt ärligt så har jag inga större förhoppningar på mitt första SEO-jobb/sida men det är alltid kul att lära sig något nytt.

Ha en bra start på veckan!

Mvh Ekonomisk Trygghet

onsdag 18 augusti 2010

En utdelning om dagen är bra för magen

Ja ni har väl alla hört det gamla talesättet "En utdelning om dagen är bra för magen"?

Skämt å sido, tänk er ett scenario där ni har en aktiedepå/Kapitalförsäkring som VARJE dag fylls på med pengar i form av aktieutdelningar. Detta är faktiskt fullt möjligt att uppnå dock krävs det många bolag i portföljen, riktigt många....
En annan nackdel är att om man får för sig att byta kapitalförsäkring så måste man sälja av alla aktier vilket kan vara väldigt tidskrävande och courtageavgifterna kommer att bli väldigt höga. Har man å andra sidan sina aktier investerade i en vanlig aktiedepå går det att flytta över värdepapprerna till en annan utan att behöva sälja/köpa.

Hur många bolag behöver man då för att få 365 utdelningar på ett år?

Detta kan variera ganska kraftigt beroende på hur många gånger per år respektive bolag delar ut men om vi inriktar oss på Amerikanska bolag som delar ut 4 gånger per år (Många av de Amerikanska bolagen gör detta) så krävs det att vi investerar i 91 stycken bolag.

91*4=364

Slår vi ut dessa 364 utdelningarna på ett år blir det i snitt 1 utdelning per dag. Som ni ser blir det en dag som är utdelningsfri, vi kan säga att Julafton eller nyårsafton blir den dagen, då skall man tänka på annat än börsen...

Så för alla Er läsare som är sugna på att testa denna något galna investeringsstrategi:

1. Öppna en depå med så lågt courtage som möjligt

2. Ta och för över ca 100 000 Kronor från Ert sparkonto till depån

3. Sedan är det "bara" att leta upp de 91 bästa utdelningsaktierna på den Amerikanska marknaden och investera en summa i varje bolag =) HÄR är en lista på de 100 bästa Utdelningsaktierna 2010.EDIT: Jag har redigerat en del i inlägget eftersom jag från början skrev att man skulle välja Aktiedirekt pga det låga courtaget. Efter ett tag (och tack vare Alexanders fråga) kom jag på att man kan inte handla aktier på den amerikanska börsen via aktiedirekt. Alltså gäller det att kolla noga innan man öppnar en depå att det går att handla även på Amerikanska börsen....


Jag ansvarar inte för andras eventuella förluster, tänk igenom Era beslut noga innan ni investerar i värdepapper.

tisdag 17 augusti 2010

Skrivarproblem och Utdelningar

Min lediga dag (idag) har spenderats framför denna lilla irriterande sak kallad skrivare! Jag har försökt få igång maskinen i flera timmar men nu har jag nog givit upp. Jag får vänta tills min sambo kommer hem hon kanske löser det....

Först och främst förstår jag inte hur Canon tänker när dom INTE skickar med en kabel som skall anslutas mellan Datorn och skrivaren. Det är ingen vanlig usb-kabel vi pratar om utan det är en speciell kontakt som man ansluter till skrivarens uttag (vanlig usb i andra änden).

Nu kanske ni tror att det saknades en sådan kabel dvs att det var ett misstag från Canon men Nej dom är helt seriösa med att tro/förmoda att man har just en sådan kabel liggandes hemma INNAN man köper skrivaren. Även personalen på affären tyckte att det var mycket märkligt.
Vem köper en ny bil utan däck? En tv utan fjärrkontroll? En mobiltelefon utan laddare? etc........

Hur som helst så fick jag köpt en kabel men som sagt jag har stora problem med att installera skrivaren ändå. Skrivaren hittas inte av datorn och jag har även provat att installera utan den medföljande skivan (via Windows) utan lyckat resultat...
Nej nu måste jag nog ta några djupa andetag och lugna ner mig =)


I övrigt så trillade utdelningarna från Realty Income och Peyto Energy Trust in på kontot idag. Detta är mina första utdelningar under "År 2". Förra året hade jag inga passiva inkomster alls under Augusti så det känns gött att jag ökat denna månaden (jämfört med förra året) iaf.

Antal utdelningstillfällen för mina Aktier i Portföljen:

Astra Zeneca 2 ggr/år
Peyto 12 ggr/år
Realty 12 ggr/år
Mc Donalds 4ggr/år
Coca Cola 4ggr/år
Ratos 1ggr/år
HM 1ggr/år

Sammanlagt: 36 stycken utdelningar på ett år

//Ekonomisk Trygghet

måndag 16 augusti 2010

Måndag Morgon

Måndag morgon och börsen öppnar äntligen igen! Man måste vara positiv och se något bra med måndagar.

Nu är katastrofen snart här, teknisk analys visar det HÄR... Skämt å sido jag välkomnar gärna nedgångar på börsen, dock inte just för tillfället eftersom jag ligger nästintill fullinvesterad =) Men kommer det en "crash" får man se det som ett tillfälle att fylla på med nya billiga aktier.

Igår började jag läsa igenom boken "The Single Best Investment" igen, boken förespråkar långsiktighet och jag personligen tror att det går att kombinera en riktigt långsiktig strategi med kortsiktig handel. Det viktigaste är att man ser detta som två olika strategier och inte börja tulla på reglerna/blanda ihop affärerna.


Nu iväg tilljobbet, ha en bra start på veckan!

Mvh //Ekonomisk Trygghet

söndag 15 augusti 2010

Säkrad utdelning 5 år framåt

Riktigt stora bolag som har en väldigt stor kassa kanske borde tillämpa denna briljanta idèn jag fick?

Bolaget ingår ett avtal med aktieägarna att dom lovar att dela ut en viss summa pengar 5 år framåt. Denna summan skall vara förbestämd de nästkommande 5 åren. T ex lovar Eko tryggis AB att dela ut:

1,50 kr första året

2.20 kr andra året

2,70 kr tredje året

osv..... Summan av alla dessa utdelningar måste alltså bolaget ha undansparat för att kunna hålla avtalet ifall det går dåligt under dessa år. I gengäld lovar aktieägarna att behålla aktierna under dessa 5 år vilket gynnar bolaget.

Man hade kunnat kalla detta för ett "Utdelningsavtal" som bolagen skickar ut till alla investerare var femte år. Ett bundet 5-årsavtal som ger aktieägarna trygghet i utdelningssynpunkt.

Vad tror ni, hade det funkat eller är jag helt ute och cyklar? =)

Mvh //Ekonomisk Trygghet

lördag 14 augusti 2010

Oljan rinner uppåt igen?

Jag såg att igår var oljepriset (Crude Oil) nere och nosade på 75 dollar/fatet. I skrivande stund står oljan i 75.67 Dollar, mitt ingångspris har jag satt till 75 dollar så vi är ganska nära nu. Å andra sidan är det mycket möjligt att oljepriset stiger på måndag igen....


Ovan ser vi 10 års historik på oljepriset, undra hur lång tid det tar innan vi är uppe på 2007/2008 års nivåer igen?
På måndag öppnar börsen igen och även om priset faller ner under 75 dollar så tror jag inte att jag kan investera eftersom jag helt enkelt har för lite pengar för tillfället att gå in med. "Tack vare" att jag ligger inne i Millicom har jag endast ca 2 200 Kronor kvar till oljeinvesteringar vilket efter courtageavgifter etc blir ca 2000 kronor.
För att få ut några pengar överhuvudtaget hade jag behövt en ökning på minst 20 % (hade givit mig 400 kronor). Enda chansen till en sådan ökning hade varit att investera i något instrument med hävstång vilket jag inte känner mig redo för ännu.
Men förhoppningsvis kommer det andra tillfällen framöver att gå in och Investera/spekulera i oljepriset!
Mvh //Ekonomisk Trygghet

fredag 13 augusti 2010

All-in All-out, Bra strategi?

Idag har jag inte gjort speciellt mycket eftersom detta är min lediga dag. Detta har resulterat i en hel del slösurfande och allmänt slappande.

Bl a har jag varit inne på diverse forum, bloggar etc.. som har med ekonomi/aktier att göra och en sak jag upptäckte var att vissa investerare håller sig till en kanske högst två affärer åt gången dvs går in med allt kapital när börsen går uppåt och går ur när den rasar nedåt. Jag vet inte detta kanske är en ganska så bra strategi om man håller sig till Index och inte enskilda aktier?

T ex fonden Avanza Zero som är väldigt populär pga att den är helt förvaltningsfri, denna fond följer OMX30 och har man en bra Indikator på hur börsen kommer att gå (glidande medelvärden etc...) kanske det hade räckt med att "trada" denna fond?


En nackdel med att ha för många aktier i portföljen är att när det väl kommer ett ras och man bestämmer sig för att sälja av kommer det gå åt en hel del courtageavgifter, både till försäljning men även till återköpet.
Har man bara en fond eller dylikt att tänka på så tar man sig ur marknaden på i princip ett knapptryck.

Hur bygger Ni era portföljer, går ni ur marknaden när indikationer för börsfall kommer eller sitter ni stilla i båten?

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Relativ Styrka på Millicom

Även om börsen gick ner en del igår så visade Millicom Styrka och kursen gick upp 1,84% dvs Aktien visade en Relativ Styrka (Hur aktien presterar gentemot ett Index).
Att Aktien gick bättre än Index under EN dag säger dock inte speciellt mycket om man inte gör extremt snabba affärer, därför slänger jag upp en bild på hur aktien presterat gentemot OMX30 under den senaste månaden (bilden ovan, Röd linje är Index).
Igår rörde sig linjerna som sagt åt olika håll, det kommer bli spännande att se vart det bär hän idag.
USA-börserna fortsatte att gå nedåt en del även igår kväll så antagligen svansar OMX30 efter en del på förmiddagen....

torsdag 12 augusti 2010

Liten update

Jag såg idag att Skanska B handlas för tillfället till en direktavkastning på över 5% dvs ett bra läge att gå in i aktien om man är långsiktigt/utdelningsinvesterare.

Angående gårdagens "stora ras" som så många nyhetssidor skriver så tror jag att vi som vanligt kommer få se en rekyl uppåt igen antingen idag/morgon eller början av nästa vecka. börsen överreagerar....
Denna överreaktion är å andra sidan bra för dom som gör kortsiktiga affärer, volatilitet på marknaden skapar mer köp/säljtillfällen.


Hej så länge!

onsdag 11 augusti 2010

Gott och blandat

Då var det Onsdag och dagarna rullar på snabbt som vanligt, dagen jag längtar efter är Fredag eftersom jag då äntligen är ledig!

Jag har börjat lite smått med att läsa igenom Tradinghandboken igen (inte att förväxla med Tradingguiden) och måste säga att jag förstår lite mer denna gången MEN det är fortfarande många moment man måste hålla koll på. Jag hoppas att jag kan ta med mig iaf lite av bokens tips och metoder in i mina egna investeringar.
Jag har hittills läst en del om volym, voalitet, glidande medelvärden, boileringband etc... vilket faktiskt är intressant och detta är något som jag borde fördjupa mig i.Till sist vill jag tipsa om två sidor:

www.nasdaqomxnordic.se (Tradinghandboken tipsade mig om denna)
En sida med mycket information om den svenska börsen såsom volym, vinnare, mest omsatta aktier m.m...

www.netfonds.se
Denna hemsida har riktigt bra verktyg för teknisk analys. Det finns många olika verktyg att tillgå dessutom bra design på själva "charten".
Sök upp din aktie längst upp till vänster och klicka sedan på teknisk Analys.


Mvh //Ekonomisk Trygghet

tisdag 10 augusti 2010

Courtaget äter upp vinsterna vid lågvolymshandel

Jag använder mig av Nordnets kapitalförsäkring, Nordnet för att jag gillar själva plattformen m.m.. och Kapitalförsäkring för att slippa vinskatt men nästan ännu viktigare för att slippa deklarera vilket är extremt tråkigt och jag får aldig tummen ur när det måste göras...

Nu till saken, i dagsläget betalar jag 99 Kronor i Courtage, för en affär blir det ca 200 kronor (99för Köp, 99 för sälj). Låt oss säga att jag Investerar 100 000 Kronor i ett bolags aktier säljer när dom stigit med 1%, då har jag tjänat 800 Kronor efter courtageavgifterna (1000-200=800 kr)

Om jag däremot Investerar 10 000 Kronor i ett bolags aktier hade aktierna behövt stiga hela 10% innan jag säljer för att få samma avkastning (10% av 10 000 kr=1000 Kr).

Vad vill jag då ha sagt med det här?
Jo att många nybörjare inom aktiehandel (inkl mig själv) inte har ett så stort kapital att dom kan investera 100 000kr i EN aktieaffär. Min totala aktieportfölj är inte ens värd 100 000kr totalt, ok jag kanske skulle kunna skrapa ihop den summan om jag ville men å andra sidan hade det varit väldigt dumdristigt att satsa alla sina pengar på ett kort (diversiering).

Vad kan man göra åt detta "problem" då?

Två saker som nya investerare ofta göra fel (inkl mig själv, jag tampas fortfarande med detta problem) är att vi handlar helt enkelt med för små volymer. Jag personligen tycker det är helt ok att köpa Utdelningsaktier för 5000 Kronor om man har tänkt behålla dom under flera år eftersom då blir man inte lika lidande av courtageavgifterna. Om man däremot köper och säljer mer frekvent vid lågvolymshandel kommer courtageavgifterna äta upp stora delar av vinsten.

Det andra man kan göra är att ha en längre placeringshorisont för att på så sätt låta aktierna uppnå de procent man har tänkt sig. Det är lätt att bli otålig efter några veckor när aktien har stigit några procent och andra bolag börjar bli mer intressanta, men då gäller det helt enkelt att acceptera att man inte har kapital till att göra flera affärer i veckan.

Givetvis kan man ha en långplaceringshorisont med 100 000 Kronor också men vad jag vill få fram med detta inlägg är att vid små insatser krävs det en högre procentuell uppgång på aktierna, annars äter courtaget upp dina surt förvärvade vinster.

Lycka till!

//Ekonomisk Trygghet

måndag 9 augusti 2010

Måndag Morgon

Måndag morgon, idag blir det spännande att se vart Index bär hän. Min magkänsla som inte är speciellt välutvecklad ännu säger:

OMX 30 kommer stiga mycket under förmiddagen för att de sista timmarna gå tillbaka en del.


Nu skall jag iväg och tjäna pengar som jag sedan kan investera i utdelningsaktier som därefter kommer att göra mig så pass rik att jag slipper jobba mera någonsin (om 30 år eller så....)

God morgon!//Ekonomisk Trygghet

söndag 8 augusti 2010

Investera i Oljepriset,tips mottages med glädje

Bloggaren/Investeraren Grenfeldt skriver då och då om alternativa investeringar (dvs inte aktier) och en återkommande produkt är Olja. Även Cornucopia skriver mycket om oljan och "Peak Oil" som vii denna stund just nu upplever.

Oljan är som vi alla säkert redan vet en ändlig energikälla dvs den kommer att ta slut någon gång, det tror jag vi alla är överrens över. Frågan för mig och säkert många andra är bara när den akuten bristen på olja uppstår, 5-10-30 år framåt?

Hur som helst så har jag blivit sugen på att Investera en slant i olja, dock måste jag läsa på en del innan jag trycker på köpknappen(och dessutom samla på mig lite pengar). Drömcenariot rent ekonomiskt vore väl att Oljan börjar bli bristvara redan om några år innan andra drivmedel är färdigutvecklade och utbredda bland befolkningen, då tror jag att vi kommer få se en stor ökning i oljepriset.


Lite frågor:

1. Vad jag har förstått är det 2st oljor som det oftast handlas med på börsen: WTI-olja och Brent-Olja. Vilken av dessa två oljor är bäst att spekulera i/vilken är mest omsatt?

2..Just nu ligger båda på lite över 80 dollar fatet, jag hade tänkt att köpa om oljan kryper ner iaf under 75 dollar fatet, är detta en bra utgångspunkt att ha? Å andra sidan är dollarn väldigt svag nu så man kanske hade tjänat på att köpa in sig redan nu även om oljepriset är "högt"....

3. Till sist skulle jag gärna vilja ha tips på olika instrument, certifikat etc.. som man kan spekulera i oljepriset med. Finns det t ex instrument som genererar hävstång och som är sk "Open End"?


Tack på förhand!

//Ekonomisk Trygghet

fredag 6 augusti 2010

Fredag Morgon, mini-uptdate

Jaha denna veckan har gått riktigt fort. Antagligen eftersom jag har spenderat den mesta tiden på jobbet. 4-dagarsjobbveckan har blivit ändrad till 7-dagarsjobbveckan, inte kul men gynnar min ekonomi.

Jag såg att Index (omx30) steg lite till igår, förhoppningsvis fortsätter den att göra så eftersom jag ligger nästintill fullinvesterad på börsen....

Vad tror ni, kommer börsen stiga ett tag till?

onsdag 4 augusti 2010

Hitta rätt sparkonto med bästa räntan

Om man till skillnad från mig har tålamod att inte alltid vara fullinvesterad mot börsen kan det vara en god idè att ha pengarna på ett sparkonto med hög ränta istället för att låta dom ligga och "skräpa" på aktiedepån som oftast har en väldigt låg/ingen ränta alls.
Som vi alla vet har räntan varit väldigt låg de senaste åren vilket är bra om man vill låna pengar, däremot INTE specielt bra om man vill spara pengar på ett sparkonto....

Jag tänkte tipsa om de konton som har bäst ränta för tillfället:

För en obunden bindningstid:

Akelius Spar 3%

Hoist spar 2,60%

Marginalen 2,50%

För 1 års bindningstid:

Akelius Spar 5%

Bluestep finans 3%

I alla exempel ovan räknade jag med en kapitalinsats på 30 000 Kronor så resutaltet kan variera beroende på hur mcket pengar man sätter in. Observera även att en del av dessa företag inte skyddas av den statliga insättningsgarantin vilket innebär att om företaget går i konkurs så får du inte dina pengar tillbaka.

Som vi ser är Akelius Spar det bästa alternativet både för bunden och obunden ränta, just Akelius Spar skyddas INTE av den statliga Insättningsgarantin (rätta mig om jag har fel) men har som sagt den högsta räntan, så det gäller att avväga riskerna med fördelarna precis som med aktiehandel.....

Lycka till!

//Ekonomisk Trygghet

tisdag 3 augusti 2010

Nytt Aktieköp, spekulation med fundamental baktanke

Idag jobbade jag bara 4 timmar (mellan 06:00-10.00) och tyckte således att det var ett ypperligt tillfälle att göra min första "Daytrade" på eftersom jag slutade lagom till att börsen hade öppnat.
Tanken var att köpa XACT Bull X2 om tillfälle gavs. Nu blev det ju inte riktigt så och efter att jag bevakat OMX i några timmar förstod jag att Index inte skulle stiga något nämnvärt idag. Gårdagens "rusning" verkar vara ett minne blott idag....

Det är mycket möjligt att Index stiger under veckan men magkänslan säger åt mig att inte ligga inne över nätterna med denna fond, jag är helt enkelt för dålig insatt i ämnet i nuläget.

I och med detta "misslyckande" slog jag istället till och köpte lite aktier i Telekombolaget "Millicom International Cellular". Som Ni kanske förstår är det ett telefonbolag som har inriktat sig mestadels på den Centralamerikanska och Afrikanska marknaden (stor möjlig tillväxt). Detta blir mitt första köp som varken är en högriskaktie eller som jag köpt i utdelningssyfte dvs något mittemellan.

Bolagets hemsida hittar ni HÄR

Senaste kvartalsrapporten såg väldigt bra ut och min tanke är att sälja av denna aktie när jag uppnått en tillfredsställande värdestegring/när jag behöver likvida medel för inköp av utdelningsaktier. Om detta blir när Q3`s rapport kommer eller tidigare vet jag ej men jag har svårt å tro att det blir en dålig rapport den 19 Oktober.

Eftersom jag denna gång köpte för en så pass stor summa och dessutom kommer använda vinsten (man måste vara positiv =) till att köpa utdelningsaktier kommer jag att ha med dessa i mina månadsuppdateringar över utdelningsportföljen.

EDIT: Jag glömde skriva att investmentbolaget Kinnevik äger en stor del av Millicom (Jag tror det är ca 35% av aktierna), så det kan vara ett alternativ om man vill investera indirekt i Millicom International Cellular!

//Ekonomisk Trygghet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!