lördag 19 februari 2011

Avveckling av mina innehav 2011

En del personer i denna värld vill börja avveckla kärnkraften för att gå över till alternativa kraftkällor mer och mer.

Jag kommer att göra något liknande med min Aktieportfölj i år dvs avveckla mina innehav under årets gång för att nästa år gå över till Det Nya Investeringssparkontot. Det kan säkert bli ändringar i denna nya sparform innan den träder i kraft så jag kommer inte att sälja av alla innehav och låta pengarna ligga på hög för att "hoppas" på att Investeringssparkontot blir bättre än Kapitalförsäkringen.

Nej min Strategi blir följande: (Med eventuella små förändringar)

- Jag kommer att sälja av mina minsta innehav först eftersom dessa inte ger så stort kassaflöde i form av utdelningar. Coca Cola och Mc Donalds är de aktier som står först på listan.


- Vid försäljning siktar jag på en vinst med minst 15% per år (exl utdelningar). Ligger avkastningen under 15% väntar jag med försäljning.


- Mitt största innehav Realty Income säljer jag bara av om aktienkursen sticker iväg rejält uppåt. Annars låter jag denna aktie ligga kvar hela året eftersom bolaget delar ut varje månad.

- Pengarna som jag får in vid aktieförsäljningarna kommer jag att använda till att spekulera i Oljepriset (WTI) under årets gång. Jag har inga förhoppningar på att göra mig några stora pengar på detta men jag har som mål att gå +20% i snitt under året. Endast spekulation i uppgång kommer att göras dvs ingen blankning. Kan även tillägga att Stop-loss kommer att användas flitigt vid dessa affärer för att minimera förlusterna och säkra vinsterna.


  Ja något så här har jag väl tänkt mig att min Strategi skall se ut under 2011. Jag kommer antagligen ändra den under årets lopp eftersom jag kan vara ganska impulsiv i vissa perioder...

Kom gärna med kommentarer och förslag på vad jag kan göra bättre/sämre etc..

Mvh //Ekonomisk Trygghet

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer man inte kunna flytta sina innehav från kapitalförsäkringen till nya investeringskontot utan att behöva sälja sina innehav? Dvs "ren" värdepapperflytt?

Tack på förhand.

john sa...

#Anonym

Som det är nu så kommer man inte kunna flytta värdepapper från sin kapitalförsäkring till Investeringskontot Courtagefritt. Däremot går det bra att flytta ifrån en "vanlig" aktiedepå.

Men som sagt så kan reglerna ändras innan Investeringssparkontot träder i kraft, så har man tänkt att vara långsiktig och tror på en fortsatt börsuppgång under året kan det vara en bra idè att avvakta och istället sälja av i slutet på året.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Anonym sa...

Kan vara bra att försöka tajma SEK/USD kursen när du säljer US aktierna.
Oroligheter i värden stärker USD och riksbankens räntehöjningar stärker kronan.

john sa...

#Anonym

Ja det har du helt rätt i. När jag köpte Coca Cola så låg USD/SEK på 7,50. Nu är kursen på 6,4 så jag hoppas dollar stärker sig lite innan jag säljer.

För att räkna ut hur mycket jag förlorar på en försäljning nu (förlust pga dollarkursen) så antar jag att jag tar 7,5-6,4=1,1 för att sedan gångra den totala summan jag köpte för (i sek) med 1,1?

T ex:

1,1*10 000= 11 000kronor dvs 1 000kr i förlust?Mvh //Ekonomisk Trygghet

Jimmie sa...

Hej Ekonomisk trygghet,

Ska hjälpa dig med matten.

Räknar du så får du veta det absoluta beloppet men för det relativa tar du 6,4/7,5 - 1 = -0.14.666 dvs dollarn har backat ca 15% . Om vi antar att du har tjänat x% på aktien i dollar så tar du (1 + x)*(1+-0,15%) = (1 + x)*6.4/7.5 . Ta värdet du får - 1 och sen *100 så har du det i %


OBS: 1+-0,15% = 1 +-0.14.666 = 1+ 6,4/7,5 - 1 = 6,4/7,5

john sa...

#Jimmie

Tack för hjälpen! Det där hade jag inte klarat av att räkna ut på egen hand =)

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!