fredag 25 februari 2011

Löning idag, personlig buffert?

Japp idag kom den eftertraktade lönen in på kontot. Jag ligger lågt på börsen och ser vad som händer, fortsätter vi neråt blir det svårt att hålla fingrarna borta från köpknappen även om tanken var att gå in i oljepriset (dock blir det nog en lång väntan innan jag hittar ett bra köpläge där eftersom oljepriset har skjutit i höjden pga oroligheterna i först Egypten och nu Libyen).

Jag jobbar väldigt mycket denna veckan därför har inte inläggen duggat tätt här på bloggen, förhoppningsvis hinner jag klämma in ett lite mer givande inlägg ikväll.

Jag kan passa på att länka till en artikel på E24 där det diskuteras om hur stor buffert man skall ha, det är kommentarerna som är mest intressanta att läsa.
  Jag personligen vet inte riktigt om jag skall räkna mina aktier som en bufftert eller ej eftersom jag inte har tänkt att röra de pengarna inom en snar framtid. Å andra sidan  så kanske man får ta det som sista utväg om något oförutsett händer. Hur som helst så har jag och min sambo ca 1 månadslön vardera som buffert (ej aktier inräknat) nu när vi bor i hyreslägenhet. Om vi skulle få för oss att flytta till hus får vi antagligen öka upp den summan till 4-5 månadslöner.

Hur stor buffert har Ni läsare?

7 kommentarer:

Mot miljonen sa...

Det här med buffert lyckas alltid komma upp i tankarna kring månadsskiftet på något vis ;)

Själv försöker jag ha två olika buffertar, den ena på knappa månadslönen och den andra som jag kallar tandbufferten.. Tandläkare kan vara dyra...

john sa...

#Mot miljonen

Jo det blir lätt prat om buffertar vid löning =)

Jag själv ska till tandläkaren på Tisdag, 1 900kr kommer det gå på (utdragning av visdomstand m.m..) så ja det kostar att ha hela tänder.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Micke sa...

Har väldigt lite aktier nu. Så har rätt mycket likvider. Tjänade en slant när oljan (Bull Olja x3 H) gick upp efter att galningen i Libyen hotade med att förstöra oljekällorna. Sålde igår och cashade ut 10k :D Går in igen om det blir mer "show" där nere. Börjar det hända grejor i Saudiaraben då lär jag köpa mycket Bull olja med hävstång.

Ska försöka komma in i Bear El billigt tänkte jag nu. Elpriset lär gå ner när vi går mot varmare tider :)

JobbochFirma sa...

Eftersom jag har så bra kassaflöde med ett sparande på 15000/mån så tycker jag inte att jag behöver en särskilt stor buffert. Max en månadslön skulle jag säga.

Man bör fundera på vilka kostnader som kan uppkomma. Vilken koll har du på dina tänder? Hur dyr bil har du som kan gå sönder? Vad kostar en tvättmaskin?

Däremot vill jag inte investera så mycket mer på börsen just nu och har därför 250 000 på sparkontot, vilket ju är en bra buffert. Jag slits hela tiden mellan att amortera, handla på börsen eller köpa ett sommarhus för dessa pengar.

john sa...

#Micke

Det lät som en fin vinst! Själv tyckte jag oljan var "dyr" vid 75 dollar för några månader sedan, det får jag äta upp nu...

#Jobb och Firma

15 000kr i månaden är mer än vad jag tjänar =) Ja det är svårt att veta hur man skall sprida ut sitt sparande.

Köper du ett sommarhus så kan du ju å andra sidan se det som en Investering också (beroende på läge, skick osv..)

Mvh //Ekonomisk Trygghet

David sa...

Jag hoppas kunna köpa en lägenhet i Stockholms innerstad inom ett år eller så, dvs när räntan blir så hög att folk "tvingas" sälja. Det låter hemskt men det är utvecklingen jag hoppas och tror på.

Bufferten idag är ca 14 månadslöner.

john sa...

#David

Jag tycker inte alls det låter hemskt, har man köpt en lägenhet utan att räkna med att klara en ränta på 5-7% får man helt enkelt skylla sig själv.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!