onsdag 6 april 2011

Läge att köpa Guld och Silver?

Nja svarar jag på den frågan. Det är svårt att veta hur priserna kommer att utvecklas framöver, vad man däremot kan göra är att titta bakåt i tiden och se hur dessa två ädelmetaller har rört på sig. Historisk utveckling är dock inget man kan förlita sig på eftersom råvaror kan stiga konstant i flera år.

Däremot har råvaror och även aktier en tendens att jämnviktspendla om man ser till kortare perioder. Alla vet säkert att aktiekurser alltid går upp,ner,upp,ner osv...


Ovan ser ni en graf över hur guldet har utvecklats de senaste 3 åren. Sedan 2009 har det inte varit någon markant ökning i guldpriset och sedan Juni 2009 har det t om minskat i värde. Om man däremot tittar längre bakåt i tiden så har guldet de senaste 10 åren stigit enormt mycket.Nästa graf visar silvret över en 3-årsperiod. Jämfört med guldet så har silvret haft en mycket mer aggresiv värdeökning de senaste åren. Det är framförallt bara de senaste månaderna som silvret har skjutit i höjden. jag personligen tror inte att pirset kan fortsätta stiga i samma takt under hela 2011 och tror på en avmattning/sjunkande pris ganska snart.

Prisutveckling i procent under en 3-årsperiod:

Guld: +69%

Silver: +132%

Slutsats:

Om jag i dagsläget skulle investera i en av dessa två ädelmetaller så hade jag lagt mina pengar på guldet. Dock hoppas jag på rejäl dipp i silverpriset eftersom jag hellre investerar i den metallen. Som jag skrev tidigare så är det svårt att veta hur priserna kommer att utveckla sig genom att titta bakåt i tiden men jag har svårt och tro att silverpriset skall fortsätta uppåt i samma takt som det har gjort de senaste månaderna.

Så om jag har några pengar kvar på kontot i slutet av månaden så kanske det blir några gram guld jag lägger de pengarna på. Eller så går jag till systemet och köper en fin Whisky, det beror helt och hållet på dagsformen och guld/silverpriset...

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!