lördag 4 juni 2011

Fonder ett alternativ till Aktier?

Jag kan inte minnas att jag har skrivit om fonder tidigare på denna blogg men efter att ha läst en hel del böcker i ämnet aktiekunskap så inser jag att fonder kan vara ett bra alternativ till aktier om man inte har tiden/intresset som behövs för att lyckas med "vanlig" aktiehandel.

Den enda fondplaceringen jag har gjort är till pensionen och detta är nog något som man borde lägga lite mer energi på eftersom det kan göra stor skillnad i längden vilket val man har gjort. Jag minns inte exakt vilket fondbolag jag valde men inriktingen var på guld (bytte fond för något år sedan). Förhoppningsvis har fonden stigit i takt med guldpriset så det blir spännande att se hur många % den ökat (eller minskat) när det berömda pensionskuvertet dimper ner i brevlådan.

Fördelarna med fonder är enligt mig:

Du får en stor riskspridning
Tryggare placering (hör ihop med ovanstående)
Förvaltningen av dina pengar görs av Börsproffs
Du kommer åt marknader som är svåra att investera i med aktier (ex Asien, Afrika etc..)
Du får mer tid över till exempelvis familjen eller fritidsintresse

Nackdelarna med fonder är enligt mig:

Fonderna tar ut en årlig förvaltningsavgift (Avanzas indexfond är dock avgiftsfri)
Förvaltningen görs av andra dvs du har inte 100% kontroll över dina egna pengar
Avkastningen är oftast begränsad iom den stora riskspridningen i fonder


Detta är några av fördelarna/nackdelarna med fonder. Jag personligen kan tänka mig att investera en stor del av mina pengar i fonder framöver om min levnadssituation förändras. Det kan mycket väl bli så att jag skaffar hus och barn och då får man prioritera dessa i första hand, då kan det vara skönt att inte ha alldeles för många aktier att hålla reda på och islället låta fondförvaltarna sköta jobbet.

Det finns olika sorters fonder att investera i men det är inget som jag kommer att gå in på här och nu eftersom min kunskap inom ämnet är väldigt begränsad, dock finns det andra sidor om fondinvesteringar som det går att hitta bra information på.

Det hade varit intressant att veta om Ni läsare investerar i fonder och i så fall vilken sorts fonder?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du behöver inte vänta till pensionskuvertet kommer i brevlådan, det är bara att logga in på pensionsmyndigheten.se för att se aktuellt värde. Själv ser jag ser ppm som låtsaspengar och kör högriskfonder rakt över. Kina, Ryssland och tillväxtmarknadsfonder.

Classier Corn sa...

Hej,
Jag gillar indexfonder till låg avgift!
Blogghälsningar
Classier Corn

john sa...

#Anonym

Tack för tipset! jag ska beställa en personlig kod så att jag kan logga in (alt fixa Bank-ID).

Jag har också svårt för att ta dessa pengar på "allvar" men det kan säkert göra stor skillnad när man blir gammal vilka val man gjort.

#Classier Corn

Det låer som ett bra val. Jag är lite sugen på att investera i avansas indexfond som är avgiftsfri.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!