måndag 6 juni 2011

Grängesberg Iron, hjälp med värdering

Det är kul med råvarubolag, riktigt kul. Nu råkade jag av en slump (slösurfade faktiskt på Aftonbladet) trilla in på Grängebergs Iron`s hemsida och har nu läst igenom det mesta som står på hemsidan.

Bolaget planerar att börsnoteras någon gång under sommaren och deras enda lån hittills är på 25 Miljoner kr. Just pga att bolaget inte är börsnoterat är det svårt att hitta nyckeltal osv men det finns iaf några siffror att gå på.

Om det finns någon läsare som är riktigt haj på Järnmalm så undrar jag vad man kan tänkas värdera bolagets tillgångar till på ett ungefär?

Dokumenterade, kända och Indikerade mineralresurser är 82,8 Miljoner ton

Genomsnittliga Järnhalter är 57%


Det som jag tycker är intressant med detta projekt är att infrastrukturen är bra uppbyggd eftersom gruvan har varit i drift under så pass lång tid innan. Järnväg, lokaler och underjordiska tunnelbanesystem finns kvar, dock är stora delar av gruvan vattenfylld vilket kan vara ett problem.

Det hade varit intressant att göra en värdering av bolaget innan det börsnoteras för då kan man få en indikation på om aktien är "billig" eller satt till ett allför högt introduktionspris.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Orkar inte räkna just nu, men kanske dannemora mineral kan ses som ett liknande case och ge vägledning i värderingen?

Erik sa...

Det är allmänt känt i trakten kring Grängesberg att det finns mycket malm kvar. Frågan är bara vilka hinder som måste besegrad innan brytning kan ske? Det lär finnas en sättning i berget som kan ställa till det. Dessutom ställer jag mig frågande till hur utrustning och lokaler har stått sig utan att ha varit i drift sedan 1989. Ett spännande projekt, men ett som jag är lite tvivlande till. Risken är skyhög.

Se länken här för mer info om sättningen i berget http://www.miningdatabase.com/skarn/forum/viewtopic.php?f=5&t=4480

john sa...

#Anonym

Ja jag har läst lite om Dannemora nu pch det verkar vara ett liknande projekt, tack för tipset!

#Erik
Vad innebär en sättning i berget, kan det skapa sprickor/ras i hela samhället?
Tack för länken, intressant läsning.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!