lördag 7 januari 2012

Kombinera utdelningsinvestering med MA50/200

Som jag har skrivit innan så har jag sålt av de mesta av mina aktier pga kommande husköp, så nu har jag och sambon säkrat upp kontantinsats om vi eventuellt hittar något fint hus. Nackdelen med detta är att jag knappt har några aktier kvar =)

Så nu blir det till att börja om från ruta ett, jag har i princip inga likvida medel på kontot och de Aktier som är kvar i min portfölj är Northland Resources, H&M, Ratos och Astra Zeneca. Jag hade tänkt att börja investera igen enligt MA50/MA200-modellen men har även börjat fundera lite på om det går att kombinera den med utdelningsinvestering?

http://www.ekonomisktrygghet.com/2011/12/liten-titt-pa-omxs30-50200.html
Här har jag skrivit lite om MA50/MA200

http://www.ekonomisktrygghet.com/2009/07/fordelar-med-utdelningsaktier.html
http://www.ekonomisktrygghet.com/2009/08/inkomst-varje-manad.html
http://www.ekonomisktrygghet.com/2010/02/122-miljoner-ar-allt-du-behover.html
http://www.ekonomisktrygghet.com/2010/08/en-utdelning-om-dagen-ar-bra-for-magen.html
http://www.ekonomisktrygghet.com/2011/05/utdelningsregn-varje-manad.html
Och här är några inlägg om utdelningar


Från början var tanken att jag enbart skulle hålla mig till Indexfonden Avanza Zero och köpa/sälja enligt MA50/MA200-modellen, detta tror jag skulle fungera bra och eftersom den är helt avgiftsfri (t om courtagefri) så vore det kanske den bästa vägen att vandra i början när köpfinget oftast är väldigt varmt....

Å andra sidan så är det mycket roligare att hålla på med utdelningsinvestering, nackdelen är dock att man oftast sitter med ner i börsrasen och då gäller det att ha ett väldigt starkt psyke. Ja mådde INTE bra när många aktier lyste rött under förra året....
 
Om man kunde kombinera MA50/MA200 med Utdelningsinvestering på något sätt så hade man fått de bästa av två världar, man slipper sitta med i de värsta börsrasen men får även utdelningar insatta på sitt konto. Jag knåpade ihop en väldigt simpel strategi som kan se ut ungefär så här:

-För att minimera courtageavgifterna men ändå få in hyffsat många utdelningar och ha riskspridning i portföljen så väljer jag 3st bolag som delar ut 4 gånger om året (alla bolag delar ut vid olika månader). Detta ger alltså 1 utdelning per månad vilket borde hålla motivationen uppe.  


- När köpsignal är aktiverad enligt MA50/MA200 kör jag på som vanligt med utdelningsinvesteringen dvs köper aktier i de 3 bolag när köptillfällen dyker upp, givetvis kan man byta ut bolagen om något nytt fynd dyker upp, dock gäller det att försöka hålla nere courtageavgifterna så mycket som möjligt.


- När säljsignal uppvisas enligt MA50/MA200 så går jag ur marknaden helt med mina utdelningsaktier, under tiden jag väntar på köpsignal (kan ta flera månader) så samlar jag likvida medel så gott det går.


Vad jag inte har bestämt än är vilken sparform som är bäst, Aktiedepå, Kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto. Jag har inte hunnit läsa på speciellt mycket om Investeringssparkonto än men det lutar åt att jag väljer det alternativet.


9 kommentarer:

kalle kr sa...

ok intressant men det finns en konflikt i förutsättningarna du beskriver. Du kan inte få utdelningar varje månad om du tidvis är ute ur marknaden helt och hållet i flera månader.

john sa...

#Kalle Kr

Nej man får kompromissa lite där. Förhoppningsvis tjänar man mer pengar på att ligga helt likvid under dåliga börstider än om man fick utdelningar.

Jag vet att under 2008-2009 var det en del bolag, t ex svenska banker som var tvungna att slopa utdelningarna under en period (tror det var 2009). Då hade man tjänat på att istället ligga likvid.

Men som sagt det är svårt att avgöra vad som är bäst, det vet man först efteråt när man har facit i handen.


Mvh //Ekonomisk Trygghet

Spartacus sa...

Ett förslag också vore att helt sonika dela upp din portfölj i två delar. Allt nysparande delar du lika på de två portföljerna, utdelning och MA-portföljen. Använd ISK till den ena och depå till den andra. Då får då även nöjet att utvärdera de två olika depåerna mot varandra från tid till tid.

Anonym sa...

Eller så säljer du dem inte alls utan bara sitter på aktierna i flera år, samtidigt som du köper in dig ännu mer när marknaden blir tillfälligt pessimistisk gällande företaget i fråga.

Sven sa...

Du kan göra som de långsiktiga förvaltarna på pensionsförsäkringsbolagen gör, dvs säljer av ca 20-30% av aktierna i portföljen vid nedgång (antingen ett jämnt rakt av, eller de aktier som har högst beta/mest volatila/cykliska) och som du sedan köper tillbaka vid den/de signaler du finner lämpliga.

Genom att använda dig av någon enkel optionsstrategi baserat köp vid lämpliga nivåer kan du dessutom få in pengar (premier vid utställandet av optionerna), antagligen motsvarande de summor som du "avstår" ifrån med din 20-30% minskning av portföljen i nedåtmarknaden.

Sven sa...

Med "de summor du avstår från" menade jag naturligtvis den utdelning som du avstår från under tiden portföljen är reducerad med 20-30% pga försäljningen

XO sa...

Jag har samma strategi, dock vet jag inte riktigt om jag ska köra på en vanlig VP-konto eller ISK. Är 100% likvid sedan i juni 2011.

Tycker Sven har en intressant tanke med att minska innehavet när MA signalen indikerar "sälj", dock har jag varit inne på att sälja allt.

Av det jag läst om ISK (och det jag har förstått) så verkar det som att den passar bättre än VPK om man bara är på börsen när vi har en positiv börsklimat och börsen går upp.

Tyvärr så finns det inte många företag på svenska börsen som delar ut mer än en gång per år och de amerikanska bolagen delar ut mindre än de svenska har jag för mig någon gjort analys på.

john sa...

#Spartacus
Ja så kan man också göra, MA-modellen hade nog varit lönsammast att köra i vanlig depå i sådant fall.

#Anonym
Ser att du förespråkar "vanlig" utdelningsinvestering. Jag har provat på det men vet inte om mitt psyke klarar av att se aktierna sjunka extremt lågt, dessutom finns det en risk att börsen inte återhämtar sig på flera år under stora nedgångar och då tjänar man på att ligga utanför börsen.

#Sven
Det låter intressant det där med optinoer, jag vet inte riktigt hur dom fungerar men skall läsa mer om det.

#XO
Menar du att Svenska bolag har högre direktavkastning? Ja det är lite synd att Svenska bolag inte har anammat den Amerikanarnas kvartalsutdelningar, dock finns det en hel del Amerikanska bolag med hög direktavkastning, i Kanada finns många högutdelare.


Om jag nu har läst rätt så tror jag att alla utdelningar är skattefria i ISK + att skatten dras bort automatisk när utdelningarna trillar in på kontot?

Mvh //Ekonomisk Trygghet

XO sa...

@John

Ja jag menade att Svenska bolag har högre direktavkastning än Amerikanska. Jag har inte gjort själv någon direkt efterforskning men läste det på http://40procent20ar.blogspot.com/

om jag mins rätt.

Kanadensiska börsen har jag ingen koll på. Finns det någon bra sida med info om direktavkastning på de utländska börserna? Är även lite nyfiken på den tyska börsen.

Jag har också förstått det som att utdelningarna är skattefria på ISK. Vad mear du med "+ att skatten dras bort automatisk när utdelningarna trillar in på kontot?"

Mvh/XO

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!