tisdag 19 juni 2012

Beskattning av värepappersflytt till ISK

Jag hade tänkt flytta över mina H&M-aktier från min aktiedepå till mitt ISK men funderar på att avvakta lite. Att flytta över aktierna räknas nämligen som en försäljning och då måste jag snällt betala skatt på H&M-aktierna även om jag personligen inte har sålt av dom. Kan någon säga mig varför det måste vara så här?

Visst, om folk inte hade behövt betalat skatt på flytt avvärdepapper alá depå till ISK så hade det gjort många privatpersoner rika som inte har realiserat sina aktievinster pga vinstskatten, nu gynnar det istället svenska staten.

Hursomhelst, jag kommer antagligen avvakta och se om börsen/H&M sjunker som en sten någon gång under året, DÅ kanske det är läge att flytta över aktierna eftersom vinstskatten blir lägre. Jag vill gärna ha gjort det innan nästa års utdelning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du kanske har betalat räntor, tex för bostadslån, så kan du kvitta dessa mot dina HM-vinster.

Dessutom behöver du inte flytta alla dina aktier vid ett och samma tillfälle utan du bestämmer själv hur många som ska flyttas.

En annan sak att tänka på är att du betalar (schablon-) skatt i ISK from inflyttningen och i HM fallet tjänar du alltså på att göra inflyttningen några få veckor innan utdelningen. Om du gör inflyttningen nu kommer du att få betala skatt för halva detta år och för kvartal 1 nästa år utan att "få något för det".

JoF sa...

Det måste självklar vara så annars skulle det vara som att försäkra sig när huset brinner.

john sa...

#JoF
Ja det har du givetvis rätt i, men det är aldrig roligt att betala skatt.


Nu verkar det som att en annan kommentar har försvunnit från bloggen (kanske borttagen?!) men iaf till dig anonym:

Tack för dina tips, jag har ett bostadlån som jag kan kvitta vinsten ifrån och kommer som du skrev avvakta tills kvartal ett för att slippa dubbelbeskattning.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Anonym sa...

Om man är långsiktig och inte vill sälja sin aktier kan man ändå vara lite smart genom att använda ISK. När börsen har fallit mycket flyttar man över aktierna till en ISK. När börsen står högt och man är orolig för att det ska falla flyttar man ut dem ur ISK igen. På så sätt utnyttjar man systemet maximalt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!