fredag 22 juni 2012

Exelon, Energijätten

Jag har fått en del tips om kraftbolaget Exelon här på bloggen, det har även skrivits om bl a Exelon på aktiefokus.se och därför har jag läst på lite mer om bolaget.

Exelon är ett stort bolag i USA som mestadels producerar el från Kärnkraft (92%) Resterande el genereras från;
Kol: 3%
Vatten/Vind/Sol: 3%
Naturgas: ca 1%
Olja: ca 1%

För att få lite perspektiv på det hela så har Sverige 12 aktiva reaktorer (rätta mig om jag har fel), Exelon äger 10st kärnkraftverk och har sammanlagt 17st reaktorer.

Vad som gör Exelon till en köpkandidat för mig är stabiliteten i bolaget och framförallt direktavkastningen som i dagsläget ligger på ca 5,7%

I ett tidigare inlägg skrev jag om att naturgaspriserna är historisk låga. Detta innebär att Exelon fått stor konkurrens från bolag som driver sina turbiner med naturgas. Vad som talar för Exelon är att i takt med att naturgasen stiger i pris så kommer konsumenterna återigen gå över till Kärnkraftsproducerad el.

Exelon kurs 2 år

Som Ni ser ovan så har kursen nu dalat ner till en attraktiv köpnivå. Antagligen tar det ett tag för bolaget att öka sina vinster igen pga kontrakt, köpeavtal etc som brukar låsa priserna några år, men så länge Exelon fortsätter dela ut samma summa med en hälsosam utdelningsandel hade jag varit nöjd. Även om bolaget beslutar sig för att göra en liten sänkning av utdelningarna nästa år hamnar man fortfarande på över 5% i direktavkastning vilket är mycket bra.

Glad Midsommar!4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant att du väljer att ta upp detta företag då jag själv går i köptankar.

Men du belyser inte det faktum som jag har förstått oroar en del investerare, att man i framtiden kommer att lägga mer fokus och investeringar på sol/vind-el istället för att investera mer på det område man är störst på nämligen kärnkraft. Vad jag har förstått kan detta leda till sänkt lönsamhet mm vilket skulle kunna vara det som avspeglas i den sjunkande aktiekursen.

Har du några tankar kring detta?

I övrigt tackar jag för en bra blogg, jag hittade hit för inte länge sedan men följer dig nu med intresse.

// Micke

john sa...

# Anonym

Jag visste faktiskt inte att deras fokus skulle ligga på dessa områden i framtiden så tack för tipset, ska försöka läsa mer om det.

Jag personligen tycker det är bra om dom försöker bygga upp en energiflotta inom Sol/vind/förnyelsebar energi eftersom det troligen är framtidens energikälla.

Kärnkraft anser jag vara något nödvändigt ont som måste finnas kvar i årtionden framöver för att täcka jordens energibehov tills vi hittat nya lösningar.
Det som är bra med Exelon är att dom har så pass många reaktorer att dom kan avveckla reaktorerna i långsam takt samtidigt som utbyggnaden av Sol/vind/vågkraft etc täcker energiförlusten av de avvecklade reaktorerna.

Problemet blir dock som du skriver att få dessa nya energikällor lika lönsamma som kärnkraft.

För övrigt så kan jag tillägga att det inte är kärnkraften i sig som jag inte gillar utan problemet är det radioaktiva avfallet som måste slutförvaras någonstans på denna jord i flera hundra tusen år.


Tack för att du gillar min blogg! =)

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Anonym sa...

Sänkningen av utdelningen med ca 30 % har troligen påverkat kursen nedåt...

Anonym sa...

#anonym

Exelon har inte sänkt sin utdelning i år. Jag vet inte vart du har fått den informationen men jag vet att det är fel info på yahoo finance. Bolaget delade ut pengar i maj och juni tror jag det var. Den sammanlagda summan av dessa utdelningar var 0.525$ kolla på earnings.com, det är bara att söka på "exc" längst upp till höger på sidan.

Mvh// ekonomisk trygghet från mobilen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!