lördag 16 juni 2012

Optimala Utdelningsportföljen

Jag har suttit ett tag nu och försökt knåpa ihop en stabil utdelningsportfölj som skall klara av att dela ut pengar även under svåra perioder. Jag har därför inriktat mig på företag som säljer produkter som anses vara viktiga även under lågkonjukturer. T ex så tror jag man hellre lägger pengarna på Värme i huset, mat och hygienartiklar än en ny platt-tv om man har det kärvt med pengar.

Här är Aktierna som jag planerar att ta in i portföljen när/om en bra köpkurs nås. Jag har redan några utdelningsaktier och ser ingen anledning till att sälja av dessa om jag ändå ska försöka mig på utdelningsinvestering igen.


Walmart, under 55 dollar
Kraft foods, under 30 dollar
Procter & Gamble, under 55 dollar
Johnson&Johnson, under 60 dollar
Mc Donalds, 75 dollar
Coca Cola, under 60 dollar
Fortum, köpvärd nu (6,7%)

Aktier jag redan äger med min direktavkastning:
H&M, (5,3%)
Astra Zeneca, (5,6%)
Ratos,  (5,5%)

För att få en överblick hur portföljen hade delat ut över ett år fixade jag ett litet excel-ark:Totalt blir det 29 st utdelningar per år. Som ni ser är det mest inriktat på dagligvaruhandeln plus Energi (Fortum) vilket borde ge en riktigt stabil portfölj. För tillfället ligger mina -Astra Zeneca och Ratosaktier i en Kapitalförsäkring. Jag hade gärna velat få in dom i mitt Investeringssparkonto och det innbär att jag måste sälja av dom och sedan köpa tillbaks. Vi får se när det blir av, det känns lite tråkigt att det går åt några hundralappar till courtage där...


Kom gärna med synpunkter på portföljen t ex vad jag förbättra, byta ut aktier, diverseera mera etc...

10 kommentarer:

Andreas sa...

Hade varit trevligt om fler svenska bolag hade utdelning lite oftare då jag enbart är på den marknaden. Alltså trevligt med så många utdelningar enligt din modell, vilken avkastning har du räknat på vid rätt köptillfällen?

Spartacus sa...

Bara en fundering, men behöver du få utdelning varje månad? Att vänta 30 eller 60 dagar hit eller dit är ju inte mycket i det stora hela. Kan du hålla nere courtaget om du enbart har svenska aktier? I så fall kanske det räcker om du komplettera din nuvarande portfölj med Axfood, Clas Ohlson och Svolder för att få lite mer spridning på utdelningarna under året (om det är syftet).

Anonym sa...

Engelska Tesco är också intressant...

Niklas J sa...

Föredrar personligen Exelon(NYSE:EXC) över fortum.

Fortum har negativt fritt kassaflöde pga. sina stora satsningar i Ryssland. De har även dubblat sin nettoskuld på grund av denna expansion.

Dubblade lån för att satsa på fossilbränslen i Ryssland jag har personligen inte speciellt sugen på.

Fortum kommer behöva sänka investeringstakten i Ryssland, vilket jag tvivlar på att ledningen vill göra, eller så måste de sänka utdelningen. Man kan inte fortsätta låna i oändligt många år.

john sa...

#Andreas

Ja det är nackdelen med Svenska bolag och en av de anledningar till att jag fokuserat på Amerikanska marknaden.

Eftersom det är väldigt stora och stabila bolag har jag räknat på ca 4% i direktavkastning som krav. Generellt sett så kan jag nöja mig med en lägre direktavkastning ju större/stabilare bolaget är och vise versa. Dock tycker jag runt 4% är minimum.

#Spartacus
Ja jag vill ha utdelningar varje månad, ju mer desto bättre ;)

Att amerikanska bolag delar ut kvartalsvis är faktiskt en av de stora anledningarna till att jag väljer dessa. Det ger mycket motivation att få in pengar på kontot varje månad, dessutom kan man återinvestera utdelningarna snabbare under året och på så sätt få en lite snabbare ränta-på-ränta-effekt.
En annan anledning till att jag väljer Amerika är att dessa bolag har en riktigt imponerande utdelningshistorik. Jag skulle t ex inte våga vara långsiktig i Clas Ohlson. Axfood hade jag dock känt mig bekväm att investera i.

Om jag har fattat det rätt så har jag ungefär samma courtage på Svenska och Amerikanska aktier. Å andra sidan finns det alltid en valutarisk med att investera i utlandet (kan även vara en fördel)

T ex Fortum som jag är intresserad av, det är nog läge att ligga lite lågt med den investeringen innan man vet vad som händer med Euron.

#Niklas J

Ja jag har också tittat på Exelon och det verkar vara ett stabilt bolag med bra siffror. Det enda jag är lite frågande över är varför dom inte har ökat sin utdelning sedan 2008? Dessutom verkar dom sänka utdelningarna detta året. Under 30 dollar får man å andra sidan en hög direktavkastning även i år så...

Det finns säkert många bra och t om bättre energibolag än fortum runt om i världen. Anledningen till att jag vill ha ett nordiskt energibolag i portföljen är för att få lite riskspridning, det känns dumt att ha nästan enbart USA-aktier i portföljen.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

john sa...

#Niklas J

Jag hade fel angående att Exelon ska sänka utdelningarna i år. Dom delar tydligen ut samma summa 0,525 dollar men har delat upp den så man får en summa i April och en i Juni.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Flitige Fredrik sa...

Trevligt och bra inlägg. Ligger själv och bevakar de amerikanska bolagen, vilka är för dyra i dag för min smak.

Det man kan säga om din portfölj, är att den är tung i dollar. För egen del skulle jag vilja ha lite mer blandat i andra valutor/länder.

Själv tror jag på Fortum, men kan inte bedöma Ryssland. Förhoppningsvis hanterar dom det väl. De har ju i alla fall varit stabila utdelare i en hel del år, även över den senaste kraschen 2007-2008-2009.

HM är givet i en svensk utdelningsportfölj. Väntar på lite lägre kurser att öka på innehavet. Har ett litet innehav inköpt runt 111:- :) - men det är alldeles för få aktier. Varför köpte man inte fler?

Hursomhelst, utöver dina aktier tror jag själv på SCA och Holmen. Båda två bolagen har enorma skogstillgångar och i alla fall SCA:s börsvärde kan helt motiveras av deras skogsinnehav (typ 7% av Sveriges yta!). Och vad de hittar på med blöjor, bindor och inkontinensskydd - inte minst i det åldrande Japan och Kina - är spännande. Nu är SCA ett otroligt gammalmodigt bolag styrningsmässigt, men man får hoppas att de moderniseras successivt. De har i alla fall chansen att inte bara fortsätta vara en stabil utdelare och en trygg aktie - men potentialen att växa stort. Senast jag gick ökade på var i höstas, då kursen låg på 80:-. Trots att SCA är mitt näst största innehav, så kan jag tänka mig att dubbla det till rätt kurs.

I övrigt saknar jag en Tele/Bredband/TV-operatör i din portfölj. Efter vårens händelser (uppgörelsen med ryska Megafon) känns Telia åter intressant. Även om Telia inte växer särskilt bra på hemmaplan, så är det lönsamt med sina cirka 100 mdr i omsättning och cirka 30 mdr i vinst. Och nu fick de in cirka 20 mdr på ett bräde från Megafon och dessutom kan påräkna kontinuerliga utdelningar från dem! En extra-utdelning om 2-3 kronor per aktie räknar i alla fall jag med för 2012. Och kan en snart anstundande börskrasch få ned kursen under 40:- så ökar i alla fall jag på med Telia.

Slutligen. Ett bolag som är intressant är norska Orkla, med stabila varumärken som Felix, Ekströms, Bob, Abba, OLW, Göteborgs Kex, Paulun, Nutrilett m.fl. Äger SAPA. Och dessutom stor aktieportfölj med bl.a. stort innehav av Jotun. Osäkerheten i Orkla ligger dels i solcellerna och dels i det cykliska SAPA.

nonhosonno sa...

Trevligt med utdelningar :)

john sa...

#Flitige Fredrik

Tack för dina synpunkter!

Ja köper jag alla bolag jag listat och dessutom byter ut Fortum mot Exelon så kommer 7 av 11 bolag vara i dollar, 3st i SEK (även om Astra har sin bas i England) och 1 st i Norska Kronor om jag räknar med Northland Resources som jag även äger.

Dollarn försvagas = man kan köpa mer aktier för sina svenska kronor

Dollarn försvagas = Man får en mindre summa utdelningar

Som jag ser det är det både på gott och ont om dollarn försvagas mot SEK.

Det optimala vore ju om dollar dippade vid varje aktieköp man gör men det är nog svårt att tajma...

De största anledningarna till att jag vill ha Amerikanska bolag är storleken på bolagen och kvartalsutdelningarna.

Jag önskar också att jag köpte mer aktier i H&M, riktigt fint GAV du fick iaf =)

#Nonhosonno

Ja det är gött med utdelningar!

Mvh //Ekonomisk Trygghet

Niklas J sa...

Min portfölj ser ut så här:

USA: ca 35% av portföljvärdet
Chevron
Exelon
Johnson & Johnson
Philip Morris
France Telecom (ADR)

SWE: ca 55% av portföljen
Handelsbanken
H&M
SCA
Skanska

Pref. Aktier: ca 10% av portföljvärdet
Corem pref
Sagax pref
Klövern pref
Balder pref

mvh,
Niklas J

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!