onsdag 27 juni 2012

Portföljutveckling, uppdatering 27 Juni

Jag har som sagt börjat dokumentera utvecklingen av min portfölj igen. Mitt mål är att min portfölj ska öka med 10% i snitt/år under hela min investeringskarriär. Jag planerar att hålla på med aktier/börsen så länge jag lever eller i af tills minnet börjar ge vika.

Nu i början så gör således mina insättningar stor skillnad på portföljvärdet (jag tar med insättningar i mina beräkningar pga motivationshöjning) men framöver när portföljen har vuxit sig större kommer en tusenlapp eller två inte göra stort väsen av sig. Då gäller det istället att jag förvaltar mina pengar på ett bra sätt och förhoppningsvis blir man bättre på det under årens lopp.

Sedan 30 Maj har Portföljen ökat med 10,6% 


De största faktorerna som har påverkat min portfölj under denna perioden är:

+ H&M-aktien lyfte efter rapport
+ Några tusenlappar insatta på kontot
- Northland Resources sjunker rejält vid negativt börsklimat

Nästan alla mina aktier ligger back ganska rejält för tillfället. Jag försöker dock jobba på att inte tänka speciellt mycket på aktiekursen och istället titta på den fundamentala bitarna i bolagen.

Kursutveckling sedan inköp:

Northland Resources -66%
Astra Zeneca -10%
Ratos -37%
Avanza Zero -10%
H&M +36%


Den lilla posten jag har investerat i Avanza Zero och som jag köper/säljer när MA50/MA200 korsar varandra har varit nära en säljsignal ett tag nu. Dock verkar det som att MA50 börjar vända åt rätt håll nu igen så om börsen stiger de kommande dagarna blir det ingen säljsignal.1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror du gör lite av en tankevurpa när det gäller 50 och 200 dagars medelvärden. Givet att du inte använder exponentiella medelvärden så bestäms lutningen av skillnaden mellan senaste kurs och den kurs som var för 51 respektive 201 dagar sen. D.v.s. det som avgör om kurvorna kommer att korsa eller inte är inte bara vad kursen gör närmaste dagarna utan även vilka historiska kurser som faller bort.

När det gäller 50 dagar så motsvarar det 10 veckor (utan helgdagar) vilket är ca 2,5 månad. Det betyder att 50MA just nu utvecklas bl.a. p.g.a. hur kurserna var i början av april. Som du kan se på din graf var det en dipp just då vilket innebär att kurvan börjat luta mindre brand nu. Dippen följdes sen av lite högre kurser under två veckor vilket kommer att ha en sänkande effekt på 50MA framöver.

När det gäller 200 MA görs jämförelsen med i höstas då kurserna stod lägre. Det betyder att för varje dag som går kommer lägre kurser att falla ur beräkning och, allt annat lika, trycka upp 200 MA.

Kurserna måste därför upp en hel del framöver för att undvika ett "dödskors".

Det är bl.a. dessa skäl som jag själv föredrar att analysera trender utifrån exponentiella MA. Där nedvärderas de gamla kurserna. Jag tycker även det är mer givande att titta på flera EMA och jämföra. T.ex. 20, 50, 100 och 200 EMA ger betydligt mer information och varningssignaler. Istället för att vänta på ett dödskors eller gyllene kors så kan man kliva av och på mer stegvis, vilket dessutom är väldigt lätt när man investerar i fonder.

Mvh
Mattias

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!