tisdag 5 juni 2012

Sälja ädelmetallerna?

Ja det är något som jag har funderat på de senaste dagarna faktiskt. Jag tror absolut inte att fysiska ädelmetaller är en dålig investering, tvärtom jag tror priserna kommer att öka på lång sikt, dock är det en väldigt besvärlig investeringsform med nackdelar såsom:

inbrottsrisk
brandrisk
Rån mot bankfack (får man verkligen sin ersättning?)
Korrision (kan få silver att sjunka i värde)
Omständigt att sälja/köpa (om man jämför med aktier)
Svårt att få loss kapital snabbt
Inga garantier på att metallen är äkta om man köper via t ex Tradera


Pga dessa nackdelar med fysiska investeringar i ädelmetaller har jag på allvar börjat fundera på att sälja av mitt lilla innehav lite pö om pö. Det handlar inte om många tusenlappar men jag känner att dessa pengar kan göra bättre nytta på aktiemarknaden. Den största risken med att investera på börsen är att alla pengar kan försvinna i ett nafs vid en total ekonomisk kollaps eller om hela internet/banksystemet slås ut.
Å andra sidan känns det ganska avlägset och jag tror det är en risk jag vågar att ta. En del av silvret har jag köpt för flera år sedan så om jag säljer nu kommer det ge en fin avkastning, dubbling i vissa fall.

Vad anser Ni om fysiska ädelmetaller som investering?

Mvh //Ekonomisk Trygghet

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför köpa på tradera när man kan köpa från respektabla guld och silverhandlare?
Guld köps inte för spekulation (greater fool). Guld köps för att bevara värde och undvika motpartsrisk.
//Ulf

ValueFactors sa...

Jag tycker guld/silver är lämpligt 'kaos försäkring' inte något att tradera. Jag spara max. 5% av min värde in såna mynt mot 'fat tail risk'.

john sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Ja, det är möjligt det är avsett för större mängder. Jag tror att ett bankfack ligger på ett par hundra kronor också.

Anonym sa...

Ädelmetaller var en jättebra placering från 1998 fram till i fjol. Nu är det en dålig investering och kommer att vara det i många år till. Priserna gick upp därför att många var rädda för (hög) inflation. Nu har de flesta insett att centralbankerna är konservativa och inte vill riskera att tappa sin trovärdighet bara för att det är massarbetslöshet och dålig tillväxt.

Logi sa...

Räknar inte heller med någon ekonomisk kollaps, men tycker ändå att det är värt att hålla tillräckligt men metall hemma för att åtminstonde kunna ta sig ifrån stan om det inte räcker för att lämna landet.

Risken att förlora dom pengarna får väll ses som försäkringsavgift

Alex Delmar sa...

Jag har köpt och fortsätter att köpa fysiskt guld och silver från Liberty Silver. Stölder bekymrar mig inte eftersom min hemförsäkring, liksom de flestas hemsförsäkringar, täcker metallernas värde med råge.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!