fredag 15 juni 2012

Ta med sin pension i beräkningen


Många ekonomibloggare (inkl mig själv) har som mål att bli miljonärer. En del tar bara med sina aktiepengar i sina beräkningar, andra tar med sin bostads värdering (minus lånet) Men hur är det med pensionen, är det något som man kan ta med i sin beräkning utan att anses vara en fuskare?

Jag har köpt en bostadsrätt (har dock ej flyttat in än) men kommer inte att ta med den i min strävan mot att bli miljonär eftersom jag inte anser att ett bostadsköp är en investering. Enda gången man kan säga att ett hus/bostadsrätt är en investering är om man är helt säker på att man kommer att flytta till en hyreslägenhet eller ett mycket billigare boende efter försäljning. Detta är något jag personligen inte vet i nuläget därför tar jag som sagt INTE med fastigheten som en tillgång.

Då kommer vi till pensionen, det är en svår fråga det här. Det som talar för att man kan ta med det i beräkningen är:

- Det är rena pengar, aktier, fonder etc..
- Man kan kontinuerligt se hur stort värdet är
- Det GÅR att ta ut vissa delar av pensionen om man mot förmodan skulle vilja det

Sen så kan man även fråga sig, kommer jag att nalla av mina egna privata investeringar innan jag går i pension eller ser jag även detta som ett privat pensionssparande?  I fall tycker jag att det är givet att man även tar med den allmänna/tjänstepensionen i sina beräkningar.

Hur tänker Ni kring detta?
3 kommentarer:

Anonym sa...

Personligen tar jag bara med aktier, fonder och pengar i mina uträkningar.Jag räknar inte heller in bostaden, det är en kostnad och kan lika väl bli förlust som vinst.
Pensionspengarna är låsta och räknas inte heller med.
Stefan

john sa...

#stefan

Det låter vettigt. Man kanske kan börja ta med pensionen i sin förmögenhet vid 55 års ålder då man har möjlighet att plocka ut en del av den.

Mvh //Ekonomisk Trygghet

JoF sa...

Det är lätt att förstå hur ni tänker, att bostaden är en kostnad och att man inte kan bli rik på att värdet stiger.

Men problemen kommer om man väljer att ta en massa pengar från sparkontot och betala av på huslånet.

Försvinner dessa pengar bara i era sammanställningar?

Ännu svårare är det med pensionspengarna. Det har aldrig slagit mig att ta med dem, annat än i den årliga genomgången av pensionskontona.

Jag vet inget sätt jag kan komma åt några av dessa pengar före 55 års ålder, därför är de inte med i månadsrapporten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!