söndag 30 september 2012

Enorm skillnad på markpriser i Norr och Söder

Sugen på att köpa lite mark?


Som sagt, 1 717 hektar, det är extremt mycket mark. Om jag inte läste fel så förväntar sig säljaren att få ca 6-7 miljoner för denna mark. Det är bra pris per kvadratmeter det =)

Här får man något mindre mark men det är fortfarande extremt billigt och ligger nära Östersund. Dessutom ingår hus (är dock i renoveringsbehov) Pris: 3 miljoner kronor...

Utgångspriset för denna fastighet är 2,2 miljoner. Då får man 288 ha mark, ett virkesförråd på ca 5700m2 och dessutom jakträtter som inbringar en del inkomster per år.

Här får verkligen mycket mark för en liten summa. 263ha mark, jaktstuga + diverse ekonomibyggnader (en villa kan köpas för 132 000kr) Taxeringsvärdet för allt detta är ca 1,5 miljoner kronor. Om det inte blir någon budgivning så skulle man kunna lägga ett skambud på taxeringsvärdet. Månadskostnaden hade då varit ca 4 500 kronor (uträknat via Länsförsäkringar)

223 Hektar mark inkl gård för 975 000kr....

134ha mark för 800 000 kronor. 

Notera att jag inte har tagit hänsyn till virkesförråd,kvaliteten på skogen, skötsel m.m...  men om man bara ser till pris per kvadratmeter så är det som sagt som dag och natt.

Där jag bor (på västkusten inte speciellt långt från Göteborg) kostar en obebyggd liten gräsplätt mellan 300 000 - 900 000 kronor. Då pratar vi inte om hektar utan ca 500 kvadratmeter.....

Är det någon av Er läsare som blir sugna på att flytta upp till Norrland och köpa en bit mark? Det svåra är väl kanske att hitta ett jobb i dessa ödemarker där den billiga marken ligger (såvida man inte ska leva på sitt skogsbruk)


4 kommentarer:

nisse sa...

Det är inte bara att köpa och äga en skogsfastighet.Om marken består av ungskog finns krav från skogsvårdsstyrelsen att ungskogen skall röjas.Det betyder att man har kostnader utan att få några inkomster.Därför bör man se till att markerna man köper innehåller en stor del avverkningsmogen skog.Priserna på dessa fastigheter brukar vara betydligt högre.

Anonym sa...

Mycket av marken i Norr är impediment. Alltså relativt värdelös mark om man tänker på brukbarheten. I USA kallar man sådan mark för waste land, det säger en del.

Anonym sa...

Tittar man på de fastigheter du tagit upp är det mycket myrmark man får. Kan delvis förklara de låga priserna. Sen förklarar detta förstås inte tomtpriserna i Göteborg,annat än att någon tjänar mycket pengar på att sälja tomter.
Stefan

Anonym sa...

@nisse och anonym1

Ja jag tog inte med dessa faktorer i inlägget utan ville mest visa skillnaden mellan m². Det man kan hoppas på om man köper stora landområden i norrland är att de upptäcks stora mängder järnmalm eller andra metaller :)

@anonym 2
Ja, läget är det som styr tomtpriserna. Det enda myrmark duger till är väl kanske älgjakt och möjligtvis myggskådning om man gillar det så ja, det är säkerligen därför en del mark är så pass billig.

Mvh eko trygghet från mobilen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!