lördag 9 februari 2013

23% årlig avkastning på fysiskt silver

För några år sedan köpte jag ett silvermynt från Liberty silver. Idag kände jag att det var dags att se om det skett någon värdestegring på myntet.

Myntet det handlar om är Liberty Silver´s egna silvermynt med motivet från 2009. I dagsläget kostar ett sådant här mynt inkl frakt 360 kr (Detta gäller om man köper 1st mynt, köper man fler blir det billigare)

Nu vet jag inte exakt när jag köpte myntet men för enkelhetens skull så gissar jag på början av 2009 dvs 3 år sedan.www.libertysilver.se

Totalt sett så har det blivit 69% dyrare att köpa myntet nu jämför när jag köpte det. Det ger en årlig avkastning på +23%

Som sagt 23% i årlig avkastning, det är riktigt bra. Bättre världens alla Index och definitivt bättre än Northland Resouces =)

Notering: Jag har endast tittat på vad myntet kostar till kund, inte vad som har orsakat värdestegringen som kan vara många olika anledningar t ex  silverpriset, höjda marginaler från företaget, höjd fraktkostnad etc...

Mvh
Ekonomisk Trygghet


7 kommentarer:

Anonym sa...

Tillägg: En mer realistisk årlig avkastning för mig är troligen 15-18% eftersom jag antagligen inte kan sälja mitt begagnade silvermynt till samma pris som liberty säljer sina nya. Slutar dock liberty att producera/sälja mynt med 2009 års prägling kan värdet öka på mitt mynt ganska drastiskt.

Mvh
Ekonomisk Trygghet från mobilen

Booban sa...

Jag har lite koll på liberty silver och också har funderat på att köpa mynt. I stället köpte jag en mynt från APMEX under min resa till USA. Men Liberty Silver har definitivt ett numismatisk värde som enda svensk serietillverkade silver mynt. Den första utgåvan produceras inte längre.
Ett problem som jag inte gillar är att silver beskattas men inte guld.

Tuxie sa...

En titt på det internationella silver-råvarupriset kan nog ge en hint om vad som har hänt:
http://www.kitco.com/LFgif/ag00-pres.gif

Anonym sa...

69 % över 3 år ger ca 19 % per år, vilket fortfarande är en mycket bra avkastning. 23 % avkastning per år i tre år hade givit ca 86 % (räkna på det!).

nonhosonno sa...

Jag har oxå några sådana mynt :)

Anonym sa...

Vill också påpeka det anonym ovan skriver eftersom man ser detta räknefel oroväckande ofta! Kubikroten ur 1,69 ger 1,19, dvs avkastningen har som sagt varit ca 19% per år. 1,19 * 1,19 * 1,19 = 1,69. Som anonym ovan påpekar hade 23% per år givit: 1,23 * 1,23 * 1,23 = 1,86, dvs 86%. Det är detta som är det "magiska" med ränta på ränta. Exempel; 10% avkastning per år ger inte 100% på 10 år utan 1,10^10 = 2,59, dvs 259%!

Oavsett räknefel, din investering verkar ha funkat bra :-)

john sa...

Tack för rättningen. Jag är verkligen kass på matte/uträkningar =)

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!