tisdag 26 februari 2013

Det är inte svårt att öppna ett sparkonto/köpa aktier

Jag tänkte bara göra ett kort inlägg angående Carolina Neuraths krönika på SVD. Hon avslutar sin text med att uppmana storbankerna till att sänka sina utdelningar till aktieägarna och istället ge bankkunderna lite högre sparränta.

Ett bättre alternativ är enligt mig som lågavlönad privatperson att:

- Storbankerna behåller sin låga sparränta och istället fokuserar på att erbjuda en låg bolåneränta till sina kunder. Märker dessa storbanker att alltför många flyttar över sina sparpengar till annat håll kommer deras sparräntor höjas. Utbud och efterfrågan....

- Vi kunder letar upp en annan bank som har hög sparränta och öppnar ett sparkonto där. Detta tar inte många minuter och är verkligen inte svårt.

- Vi kunder tar en del av våra sparpengar och köper sedan aktier för dessa i storbankerna.

Det går faktisk att vara både bankkund och aktieägare på samma gång. Även om risken är något högre med aktier så kan man lugnt luta sig tillbaka en gång om året och håva in utdelningar från bankerna med en fin direktavkastning. en Win-Win-situation helt enkelt.

Har jag rätt eller fel i mitt tänk?

Mvh
Ekonomisk Trygghet


2 kommentarer:

Mister Andersson sa...

Du har delvis rätt i ditt tänk. Jag tänker likadant: "Varför gnäller t.ex folk över bolåneräntor istället för att köpa aktier i bankerna om de nu tjänar så mycket?" Jag tror att svaret är att den vanlige människan vill inte riskera sina pengar i aktier och det kommer nog aldrg förändras. Man kan inte tvinga någon att köpa aktier och håva in utdelningar även om det är det bästa alternativet så kommer det alltid finnas en stor mängd människor som inte håller med eller vara intresserade oavsett fakta. Så länge vi lever i ett fritt land så kommer en del alltid vara missnöjda även om lösningen är enkel.

john sa...

@mister Andersson

Ja folk vågar nog helt enkelt inte "satsa" sina pengar på aktier.

Enda sättet att få mer Svenskar att köpa aktier vore väl att sätta -0,5% ränta på samtliga sparkonton. Tänk vad mycket nytt kapital som hade flödat in på aktiemarknaden! =)

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!