torsdag 25 september 2014

Hus och familjens inverkan på sparandet

Nu har jag bott i hus ca ett halvår och tänkte skriva lite om hur det påverkat mitt sparande. Jag har bloggat i ganska många år nu och under alla dessa år har diverse bloggkollegor alltid "varnat" om att när man väl köper hus och bildar familj så blir det svårt att fortsätta spara undan pengar till aktier.
Vad jag kan säga om detta är att ja, det har varit väldigt svårt att lägga undan pengar till aktier, dock så får man ha i åtanke att det alltid krävs extra mycket pengar de första åren till huset eftersom det måste köpas väldigt mycket prylar. Gräsklippare, verktyg, tapeter, bil m.m... Frågan är om listan någonsin tar slut? =)

Jag känner å andra sidan att huset måste prioriteras och det känns faktiskt roligare att rusta upp huset än att sitta i ett slitet hus med massa extra tusenlappar på sparkontot...

Det gäller nog att hitta en balans och acceptera att sparandet får komma i andrahand några år framöver. Det viktigaste för mig är att jag fortsätter att sätta undan en summa pengar varje månad till aktiesparande, oavsett hur stor eller liten summan är.

Hur har Ert aktiesparande påverkats av fastighetsköp?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

4 kommentarer:

projektframtid.com/ sa...

Spännande med hus och visst är det kul att piffa upp huset, renovera etc. Vi har bott i hus en längre tid nu men det är fortfarande en hel del saker som kostar pengar. Delar som man renoverade i början behövs göra om ett antal år senare och sedan kommer nya projekt (altan, robotklippare, badtunna etc).

Vi investerar 10% av vår nettolön och detta är nog vår gräns ett tag framöver. Det kan dock bli en ökning med tiden i takt med att barn flyttar ut etc men som det ser ut nu så tycker vi bara att vi har råd med drygt 10%. Vi sparar även till annat men 10% går till aktier.

XO sa...

Vet hur det är när man köper hus och vill rusta upp/förändra saker enligt eget smak. Adderar man föräldrarledighet på det så blir det inte många kronor kvar till investeringar. Det är här det svåra kommer för många, men för att inte tappa investeringstempot så bör man fortsätta investera men på en lägre nivå.

Sen är allting en avvägning. 10K i aktier denna månad som gör att jag om 20 år kan gå i pension 6 månader tidigare eller 10K på en badtunna eller större altan som ger glädje/njutning nu :)

En av de viktigare aspekterna när man investerar är tiden, så det gäller att inte tappa allt för mycket tid för då kan det kännas menningslöst till slut.

Mvh/XO

Spar Tankar sa...

Det gäller att planera dessa oväntade utgifter som alltid kommer. Man säger ofta "just vi gå +/- 0 denna månad för att ...". Men om det är varje månad funkar det inte.

DITrader sa...


Hej,

Har ägt fastighet/hus sedan 2009. Har alltid sparat en viss del från start men inte ett specifikt belopp.

Nu har jag målet på 5000kr i sparande varje månad och det fungerar bra. Ser man till, lättare sagt än gjort, att öka inkomsten mer än vad utgiften är för boende i hus så påverkar det inte sparandet.

MVH
DITrader

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!