lördag 29 november 2014

Utveckling portföljen 29/11

Portföljen har utvecklats starkt under månaden. I November ökade den med +9% Faktorer som har påverkat portföljen är utdelningar, valutaförändringar, tillsatt eget kapital och värdeförändring på aktierna.Jag kommer antagligen ligga lågt med nya investeringar resten av året, vi får se om det blir över några likvida medel efter alla julklappsinköp...


För övrigt så har avanzas minimumcourtage på 1 krona öppnat upp nya dörrar för min sons sparande, nu kan jag köpa aktier till han månadsvis. Jag kommer dock fortsätta köpa i indexfonden Avanza Zero också.


Mvh
Ekonomisk Trygghet


tisdag 25 november 2014

Sålt Ratos, blickar framåt

Förra veckan gjorde jag slag i saken och sålde av mina Ratos-aktier.Anledningen till att jag sålde var:

Jag vill ha hela min portfölj hos samma nätmäklare
Ratos har inte höjt utdelningen på några år
Jag har lite svårt att förstå allt i Ratos verksamhet (hur dom förvaltar, börsnoterar, värdering etc...)
Vinsten/lönsamheten i Ratos verkar vara väldigt volatil
Utdelningen har sänkts från ca 5 kronor till 3 kronor sedan jag köpte in mig i bolaget


Även aktiekursen har dippat ca 50% sedan jag köpte aktierna, detta är egentligen inget som borde störa mig som utdelningsinvesterare men eftersom utdelningen i samband med raset sänktes blev en säljorder befogad.

Så nu blickar jag framåt och börjar leta lite smått efter ett annat bolag att investera i. Det finns många bolag som ger 3 % i direktavkastning och som jag även känner mig bekvämare i att äga än Ratos.

Mvh
Ekonomisk Trygghet

lördag 22 november 2014

Öppnat en kapitalförsäkring, Amerikanska aktier

I veckan gjorde jag slag i saken och öppnade en kapitalförsäkring hos samma aktiemäklare som jag har mitt investeringssparkonto. Tanken är att alla framtida köp av Amerikanska aktier kommer att ske i kapitalförsäkringen.

Just nu har jag en hel del Amerikanska aktier i mitt ISK men jag kommer inte flytta över några aktier än eftersom jag ännu inte är upp i 500 kr i avdrag.

Det optimala vore ju om det fanns ETT konto som inte hade några nackdelar vare sig det gäller svenska eller utländska aktier, men det kanske aldrig kommer att hända?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

fredag 21 november 2014

Utdelning P&G

I Tisdags kom utdelningarna från P&G in på kontot. Jämfört med samma period föregående år ökade utdelningen med +19% 

Det är en riktigt bra ökning och den starkare dollarkursen i kombination med ökad utdelning gav ett gott resultat. Nästa månad vankas det utdelningar från Coca Cola och Mc Donalds. Det ska bli mycket intressant att se hur mycket mer portföljen delat ut totalt i år jämfört med 2013.


torsdag 20 november 2014

Utdelningar 2015 vid oförändrad portföljTroligtvis kommer det ske förändringar i min portfölj under nästa år men om den förblir oförändrad skulle utdelningarna trillat in enligt nedan:


Januari
Walmart

Februari
P&G

Mars
Mc Donalds

April
Castellum
Fortum
Walmart
Coca Cola
Ratos (kanske såld)

Maj
H&M
P&G

Juni
Walmart
Mc Donalds

Juli
Coca Cola

Augusti
P&G

September
Walmart
Mc Donalds

Oktober
Coca Cola

November
P&G

December
Coca Cola
Mc DonaldsJag läste på en ekonomiblogg för några dagar sedan att personen i fråga försökte skapa ett så starkt kassaflöde som möjligt i sin portfölj, istället för att titta så mycket på aktiekurserna. Detta är även något jag försöker fokusera på och därför jag med 99% säkerhet köpa mer aktier under 2015.

Nu börjar det dock bli ganska många aktier i portföljen och jag vet inte hur många jag klarar av att följa och hålla koll på.Det gäller ju som sagt att kika på bolagens rapporter och framförallt deras årliga resultat.

Hur många aktier har Ni i er portfölj?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

tisdag 18 november 2014

Nybliven delägare i fastigheter

Igår gjorde jag slag i saken och köpte in mig i ett fastighetsbolag. Bolaget heter Castellum och är ett av Sveriges största fastighetsbolag.

Numera känns min portfölj lite mer balanserade mellan svenska och utländska aktier, jag funderar dock stark på att sälja Ratos (som i dagsläget ligger i en kapitalförsäkring) och flytta över de få tusenlappar som är kvar av den initiala investeringen till mitt Investeringssparkonto.

Castellum känns som ett tryggt innehav med god utdelningshistorik och bra ledning. Bolaget brukar om jag har läst rätt dela ut pengar till sina ägare i April.

Vad händer härnäst då? Jo även om jag inte alls är nära den magiska gränsen på 500 kr när det kommer till källskatten på utländska aktier så funderar jag på att göra mina kommande utländska aktieköp i en kapitalförsäkring. Å andra sidan vore det surt om det kommer en lagändring inom de närmsta åren som slopar denna gräns på 500 kr.

Mvh
Ekonomisk Trygghet


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!