tisdag 5 maj 2015

Måste man återinvestera utdelningarna?

Ofta eller nästan alltid när man läser om utdelningsinvestering förespråkas det om att man skall återinvestera utdelningarna och på så sätt uppnå en ränta-på-ränta-effekt. Jag personligen och säkert de flesta andra ekonomibloggare återinvesterar, men är detta verkligen en oskriven lag eller kan man ha en annan approach till sina utdelningar?


Om man tittar på det hela från ett lite annorlunda perspektiv kan man nästan se utdelningar som "gratis" pengar. Dom kommer in på kontot skattade och klara, sen kan man göra precis vad man vill med pengarna.

Många bloggare har som mål att leva på utdelningarna dvs sluta lönejobba och endast ha utdelningarna som inkomst. För att göra detta krävs det enormt mycket pengar, vi pratar om flera miljoner kronor. Det är fullt möjligt att uppnå detta mål men långt ifrån alla Svenskar kan eller vill lägga undan så mycket pengar under sin livstid.
 Vad de flesta däremot med lite vilja och sparsamhet under 5-10 år kan uppnå är att få ihop en utdelningsportfölj som täcker de fasta kostnaderna varje månad. Man kanske trivs på jobbet och VILL leva det traditionella livet som innebär jobb Månd-Fred, ledig storhelger och pension vid 65 års ålder.

Visst vore det skönt att underlätta vardagen lite de kommande 30-40 åren? Tänk vad skönt det hade varit för många barnfamiljer med ett stressigt liv att kunna lägga in alla fakturor på autogiro och veta att dessa betalas med "gratis" pengar år ut och år in. Ska man räkna in hyra/bolån i detta blir det en annan femma men jag kan ta ett litet exempel på fasta kostnader som utdelningarna skulle kunna täcka:

Mobil 300 kr
A-kassa/Alfa kassan 200 kr
Bredband 300 kr
Netflix/X-box live Guld 100 kr
Tv 200 kr
Övrigt 200

Totalt: 1 300 kr (15 600/år)

För att täcka dessa kostnader skulle det krävas ett investerat kapital på ca 390 000 kronor* Då får man ut 15 600 kronor under hela året. Denna summa är som sagt var absolut inte omöjlig att uppnå för de flesta svenskar, det viktigaste är att man börjar spara i tidig ålder och gärna INNAN husköp, bilar och barn införskaffas =)

Hur man sen lägger upp det hela är upp till var och en. Antingen "sejfar" man och väntar ett år tills hela summan (i detta fallet 15 600 kr) kommit in på kontot. Ett annat alternativ kan vara att hitta bolag som delar ut kvartalsvis och på så sätt få in en jämn ström pengar varje månad.
Detta blogginlägg var ett litet exempel på hur man kan tänka kring utdelningarna, Ska man sikta högt och försöka leva på pengarna, eller kanske vara lite mer realistisk och låta utdelningarna täcka en del av sina levnadskostnader? I slutändan är det bara du som bestämmer. Personligen så vet jag inte hur det kommer att sluta, det kanske låter som en klyscha men för mig är det själva resan som är målet.
*beräknat på 4% direktavkasting

4 kommentarer:

besser1 sa...

Klokt inlägg.

Det man inte bör göra är att totalförändra sin livssituation, dvs att sluta jobba och leva på utdelningar.

Dels tar det lång tid, om man nu lyckas, och dels visar det bara att man inte är nöjd med sitt vanliga liv.
Det är bättre att bestämma en realistisk exitnivå på utdelningarna och kanske också mer detaljerat vad utdelningarna skall användas till.

Då blir utdelningarna den "guldkant" på livet som ger lite ekonomisk frihet och säkerhet.

Besser

Kampen mot index sa...

Intressant inlägg. Självklart hade det varit underbart att kunna leva på utdelningar. Men skulle utdelningarna tex kunna ge en "gratis" resa utomlands varje år för familjen så vore inte det heller helt fel.

Aktiejuristen sa...

På sikt antar jag att målet för de flesta är att använda utdelningarna, vare sig det är för att leva enbart på dessa eller för att täcka basutgifter, eller för att göra någon långresa varje år.

Jag har tidigare återinvesterat utdelningar i princip omedelbart men inte haft något nysparande från min månadslön. Sedan kom jag på att det nog är smartare att göra tvärtom, dvs ha ett regelbundet månadssparande och använda utdelningarna till konsumtion. På så vis undviker man risken att köpa när det är som dyrast, vilket säsongsmönstret bidrar till om man köper aktier för allt direkt efter utdelning i april/maj. Nu kör jag iofs både stort nysparande och återinvestering men det kan vara något att tänka på för den som inte vill eller har utrymme till bådadera.

Anonym sa...

Tack för en kul blogg!

Jag utgår ifrån att dem viktigaste åren då utdelningen bör återinvesteras är de första fyra åren då man seriöst satsar på sin portfölj. Är man 20 år så är det inga problem men har man familj med allt vad det innebär så kanske utdelningen kommer bättre till hands sett till kvalité i form av semester eller aktiviteter.

Jag återinvesterar min. Det är ganska lätt att motivera sig själv när man sitter i excel och ser vad återinvesteringen gör på fem års sikt :)

Player

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!