lördag 22 augusti 2015

Spara pengar med självförsörjning

Det finns många sätt att minska sin utgifter på och ett av dom är att producera sina egna varor eller tjänster, självförsörjning helt enkelt!

Jag och min sambo blev husägare förra året och det öppnade upp för större möjligheter att odla egna grönsaker/frukter. I dagsläget har vi endast satt lite potatis och det ska bli spännande att se vad som gömmer sig under jorden =)


Just i år satte vi potatisen något sent så det är inte alls säkert att det som kommer upp är ätbart. Förhoppningsvis går det bättre nästa år då vi även planerar att odla:

Morötter
Lök
Jordgubbar
Färska Kryddor
Rabarber (kom även i år)
Röda/Svarta vinbär (kom även i år)
Fläder (kom även i år)
Rödbetor
Purlolök
Broccoli
Tomater


Antagligen har jag glömt några sorter men detta är alltså några av de grönsaker vi funderar på. Jag hade gärna testat att odla vindruvor och sedan göra en flaska med eget vin, kan dock vara lite för avancerat för mig som inte har några vidare odlingskunskaper....

Hur mycket tjänar man då på att odla sin egna grönsaker? Ärligt talat så vet jag inte det just nu MEN man får helt enkelt väga det som kommer upp ur jorden och sen jämföra med priset i butik. Just sättpotatisen kostade inte många kronor men man får inte glömma att väga in kostnaderna för fröer, jord, gödsel och framförallt arbetstiden.

I slutändan kanske det inte blir några jättesummor man spar in, men smaken, kvaltiteten och näringsämnena i sina egenodlade grönsaker kommer att slå butikssålda varor med hästlängder!


Något jag funderat lite på men inte har tid med i dagsläget är att ta det ett steg längre, nämnligen att börja jaga eget kött också. Detta kräver dock som sagt ganska mycket tid, en jägarexamnen och framförallt ett intresse för jakt. Näe det får räcka med grönsaker tillsvidare för mig... Bra kött är annars en sådan produkt som har ett ganska högt kilopris i butiker så därför tror jag att man kan göra ganska stora besparingar per år som jägare.

El är även något som jag funderat på att producera själv. Jag tycker å andra sidan att själva inköpskostnaden för solpaneler är alldeles för hög i dagsläget, därför blir intjäningstiden väldigt lång. Ett alternativ kanske kan vara att börja smått med en Powerwall?

Vad producerar Ni läsare själva?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

3 kommentarer:

nonhosonno sa...

Idag har vi jordgubbar, smultron, vinbär och krusbär, men nästa år har vi planer på att göra ett potatisland.

Fredrik sa...

Tycker idéen att odla för pengarnas skull är fel, då det sällan blir någon besparing om man ska köpa fröer etc... Däremot är min upplevelse att man blir mer ödmjuk inför maten när man följt hela processen och ser hur mycket jobb som är nerlagt. Det är också en känsla av rikedom att på hösten få skörda frukten av det man sått.

Anonym sa...

Sluta dröm! Jobba över några timmar och köp alla de grönsaker du behöver. Jag pratar av egen erfarenhet. Vad anbelangar odling finns det otaliga problem; näringsbrist, torka, skadeinsekter, svamp, sjukdomar m m. Ska du odla, satsa då på ett fåtal grödor. För mycket så blir det lätt pannkaka. Är du ekonomiskt sinnad satsa då också på sådant som det är hyfsade priser på i affären, typ sockerärtor(lättodlade), jordgubbar, tomater, dill, persilja m m. Potatis och morötter är det svårt att få någon ekonomi i. Är dock jävligt kul och avkopplande att odla eget, alltifrån potatis till vindruvor. Gillar du vitlök är det en tacksam gröda att bli självförsörjande på. Planteras på hösten och skördas typ nu året efter, av en klyfta har det då blivit en lök. Sedan kan jag rekommendera dig att jaga, vilka råvaror man kan få håll i. Det är dock inte särskilt ekonomiskt att jaga, bättre i så fall att jobba över och köpa kött av en jägare. Eller köpa direkt av en bonde, kan dock bli lurad då det blivit modernt eller mött med skepticism. Kan väl bli ekonomi i jakt om du har fri tillgång till mark, och köper gamla men fungerande vapen. Begagnatmarknaden vad avser vapen existerar ej p g a begränsningsregler i vapengarderoben, och många fina vapen slumpas därför bort.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Click Here!